Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Toto cukroví má mnoho názvů. Můžete je znát jako sádlové nebo důlkové koláčky, sádlovky, sádlová očka či sádlové cukroví. Vždy však jde o jednu a tu samou dobrotu. Cukroví s obsahem sádla se přímo rozplývá na jazyku.

Na některé původní recepty pečené našimi babičkami se postupně zapomíná. Mezi ně patří také sádlové koláčky. Přitom jsou chuťově skvostné a velmi snadné k přípravě. Přesvědčte se sami a připravte si alespoň jednu várku pro nadcházející čas.

Jak na babiččiny sádlové koláčky

Oprášili jsme rodinný receptář a přinášíme vám recept na babiččiny sádlovky:

  • Potřebujete: 120 g sádla, 150 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 300 g kakaa a špetku soli. Pokud chcete mít tmavé i světlé sádlovky, ve druhém těstě vyměňte kakao za 20 g vanilinového cukru.
  • Všechny ingredience smíchejte dohromady a vypracujte hladké těsto.
  • Sádlo mějte připravené v pokojové teplotě, aby se vám s ním dobře pracovalo. Používejte sádlo v kostce, je pevnější oproti tomu v kelímku.
  • S těstem lze ihned pracovat, v případě odložení do lednice budete muset čekat na jeho změknutí. Tvarujte menší kuličky (cca 10 g), skládejte je s větším rozestupem (pečením nabydou) na plech vyložený pečicím papírem. Do každé z kuliček udělejte hlubší důlek obráceným koncem vařečky pro náplň nebo jen zatlačte do jejího středu ořech či mandli. 
  • V každé rodině se sádlovky plní jinak. Pokud budete plnit důlky před pečením, marmeláda může vytéct, především ale ztvrdne. U nás se vždy plnily až upečené a vychladlé sádlovky.
  • Pečte v předem vyhřáté troubě při 160 °C po dobu 15 minut. Hotové cukroví se nejlépe pozná zespodu, kde je lesklé a jemným dotykem se dá posunout po plechu. Na omak totiž toto cukroví působí nedopečeně a je matné. Nakonec je poprašte moučkovým cukrem.

Nenechme tento druh cukroví zmizet z našich stolů. Je dokonalé a jeho chuť nejednoho z nás vrací ve vzpomínkách ke chvílím s babičkou. Sádlové cukroví pečte nejpozději týden před svátky, aby koláčky vtáhly vlhkost marmelády a změkly. Zkuste je podle našeho videoreceptu:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky