Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Suflé je zajímavý dezert, ve slané podobě předkrm nebo i lehké hlavní jídlo. S našimi radami z něj nemusíte mít obavy
Zdroj: Toprecepty.cz

Suflé-soufflé (souffler znamená nadýchaný, lehký) je efektní specialita, která při pečení rychle „vyroste“ vzhůru. Hlavní součástí suflé je správně ušlehaný sníh z bílků, bez kterého by pokrm nevyšel.

Suflé pochází z Francie, populárním se stalo v průběhu 18.-19. století. Může být sladké (čokoládové, citronové apod.) nebo slané (například sýrové nebo zeleninové), v němž se kromě sněhu uplatní i bešamel. Nejčastěji se suflé peče v menších keramických nádobkách, v nichž také nejlépe vynikne.

Jak na sladké suflé

Toto suflé je ideální podávat jako teplý dezert. Skládá se většinou ze žloutků, trochy mouky nebo moučné kaše, ochucení (ovocné pyré, čokoláda, káva, kokos, vanilka) a nepřešlehaného bílkového sněhu (sníh drží na metle a nestéká). Po upečení jej můžeme ještě zalít ovocnou nebo čokoládovou omáčkou nebo karamelem apod., doplnit šlehačkou nebo zmrzlinou.

Jak na slané suflé

Slané suflé podáváme jako předkrm nebo hlavní chod se salátem. Pečeme tak, že většinou do uvařeného bešamelu vmícháme žloutky, přidáme ochucení jako strouhaný sýr, uvařenou zeleninu, bylinky, tepelně upravené rybí maso apod. Pak do hmoty lehce vmícháme správně ušlehaný sníh z bílků (viz sladké suflé).

V čem suflé pečeme

Na suflé jsou nejšikovnější keramické misky nebo šálky se svislými rovnými stěnami. Vymažeme je máslem a vysypeme jemnou strouhankou, misky na sladké suflé můžeme vysypat i kokosem, mletými mandlemi, ořechy, krupicovým cukrem apod. Misky vždy plníme jen do 3/4 jejich výšky.

Jak pečeme suflé

Sladké suflé nejčastěji pečeme při 170-190 °C, slané se peče v troubě vyhřáté na 200-220 °C. Na dno trouby můžeme vložit kastrůlek s horkou vodou pro vytvoření páry. Během pečení troubu neotvíráme, aby suflé nekleslo předčasně. Pečeme asi 30-35 minut. Povrch by měl mít zlatou kůrku. Pak misky postavíme na talíř a servírujeme s vidličkou. Správně upečené suflé klesá pomalu až na talíři.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky