Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Oblíbená šunková pomazánka nebo pěna bývá základem pohoštění a svačin
Zdroj: Toprecepty.cz

Šunková pomazánka nebo pěna jsou oblíbené polotovary na sendviče, chlebíčky i jednohubky. Hravě jimi vyřešíme svačinu nebo lehčí večeři. Na této pomazánce si rády pochutnají děti a s chutí se do ní na krajíčku pečiva zakousnou i senioři.

Na dobrou šunkovou pomazánku použijeme nesušenou šunku nebo tepelně upravené libové uzené maso, např. Moravské uzené. Lépe se zpracuje kus nekrájený, ale můžeme koupit i plátky šunky. Postup vysvětlíme níže.

Udělat pomazánku není nic těžkého a držet se starých osvědčených receptur je často nejlepší volba. A právě šunka, suché salámy i uzené maso poslouží jako vynikající základ. Jedna z nejluxusnějších… Podívejte se na všechny uzeninové.

Jak na šunkovou pomazánku

Na zpracování šunky se skvěle hodí nástavec k mixéru, tzv. chopper. Místo chopperu můžeme použít klasický mlýnek na maso

  • Nakrájíme šunku na kostičky (plátkovou na čtverečky) a umeleme nebo rozmělníme v chopperu.
  • Změklé máslo, tavený sýr, žervé nebo pomazánkové máslo (podle chuti nebo zásob) šleháme a postupně přidáváme šunku.
  • Ochutit můžeme mletou paprikou, pepřem, hořčicí, křenem, cibulkou, česnekem, vařeným vejcem nebo bylinkami.
  • Solíme opatrně, šunka i ostatní ingredience bývají slané. S ochucením to nepřeháníme, chuť šunky musí převládat.
  • Vše společně vyšleháme dohladka.
  • Pěnu připravíme tak, že k základní pomazánce (šunka+máslo) přidáme smetanu a důkladně vyšleháme. Pěnu stříkáme na pečivo zdobičkou. Podobně připravíme pěnu také z uherského nebo jiného fermentovaného salámu.

Podobně se připravuje i chalupářská pomazánka z měkkého salámu a sýra. Přípravu ukáže následující video:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli