Oblíbená šunková pomazánka nebo pěna bývá základem pohoštění a svačin
Šunková pomazánka nebo pěna jsou oblíbené polotovary na sendviče, chlebíčky i jednohubky. Hravě jimi vyřešíme svačinu nebo lehčí večeři. Na této pomazánce si rády pochutnají děti a s chutí se do ní na krajíčku pečiva zakousnou i senioři.
Na dobrou šunkovou pomazánku použijeme nesušenou šunku nebo tepelně upravené libové uzené maso, např. Moravské uzené. Lépe se zpracuje kus nekrájený, ale můžeme koupit i plátky šunky. Postup vysvětlíme níže.
Uzeninové
Udělat pomazánku není nic těžkého a držet se starých osvědčených receptur je často nejlepší volba. A právě šunka, suché salámy i uzené maso poslouží jako vynikající základ. Jedna z nejluxusnějších… Podívejte se na všechny uzeninové.
Jak na šunkovou pomazánku
Na zpracování šunky se skvěle hodí nástavec k mixéru, tzv. chopper. Místo chopperu můžeme použít klasický mlýnek na maso.
- Nakrájíme šunku na kostičky (plátkovou na čtverečky) a umeleme nebo rozmělníme v chopperu.
- Změklé máslo, tavený sýr, žervé nebo pomazánkové máslo (podle chuti nebo zásob) šleháme a postupně přidáváme šunku.
- Ochutit můžeme mletou paprikou, pepřem, hořčicí, křenem, cibulkou, česnekem, vařeným vejcem nebo bylinkami.
- Solíme opatrně, šunka i ostatní ingredience bývají slané. S ochucením to nepřeháníme, chuť šunky musí převládat.
- Vše společně vyšleháme dohladka.
- Pěnu připravíme tak, že k základní pomazánce (šunka+máslo) přidáme smetanu a důkladně vyšleháme. Pěnu stříkáme na pečivo zdobičkou. Podobně připravíme pěnu také z uherského nebo jiného fermentovaného salámu.
Podobně se připravuje i chalupářská pomazánka z měkkého salámu a sýra. Přípravu ukáže následující video:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Hlíva je po žampionech druhá nejoblíbenější pěstovaná houba. Přinášíme šikovné nápady na její kuchyňské zpracování
Účastnice Hell's Kitchen Sierra přiznala, kdy je v kuchyni nejistá a jaká jídla neumí vařit: Musím se to naučit, to vím, říká
15 receptů na báječnou grilovačku: Překvapte své hosty tím nejlepším
Komentáře