Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Upéct mazanec tak, aby nepraskl, je kumšt. Prasklina se někdy podaří i těm, kdo nepečou poprvé. Pokusíme se shrnout, proč se prasklina vytvoří a proč se vám nedařilo. Příště jistě budete úspěšnější.

Mazanec pečeme obvykle z kynutého těsta. Není jednoduché udělat takové těsto, které bude vláčné, nelepivé a dobře vykyne. Čím více tuku a cukru je v těstě, tím je těžší a hůř kyne. Předejdeme tomu tak, že pracujeme podle spolehlivého receptu a pečlivě vážíme nebo odměřujeme suroviny.

Jak předejít prasknutí mazance při pečení

Tyto důležité zásady je nutné dodržet, abychom prasknutí předešli.

  • Těsto je potřeba důkladně vypracovat. Pořádným hnětením uvolníme lepek v mouce a do těsta naženeme dostatek vzduchu, aby kvasinky v droždí měly dobré podmínky k životu. Pomoci nám může někdo se silnými pažemi, případně elektrický hnětač (robot nebo domácí pekárna).
  • Těsto musí dobře vykynout. Jednou hned po vyhnětení a pak ještě jednou, když máme bochánek připravený na plechu. Málo vykynuté těsto v troubě prudce kyne a praská.
  • Před vložením do trouby mazanec povlažíme na povrchu rozšlehaným vejcem a nastřihneme do kříže, aby měl kudy unikat vzduch.
  • Pečeme zpočátku ve středně vyhřáté troubě (180 °C), po zapečení dopékáme při 150 °C.

Začátečníkům pomůže video, které ukáže, jak mazanec připravit.

 

 

Komentáře

zdenka.s: Zdeničko, jsem ráda, že můžu být ještě trochu užitečná. Děkuji :-K:-K

Jaroslava Oumarová : paní Jaruško, jak jste věděla, že přesně tohle potřebuji vědět? 😃 Bochánky mi oba praskly ,ale díky Vám vím, že jsem je zřejmé nechala kynout na plechu moc krátce . Děkuji za skvělé rady :-K Zdeňka

Přidat komentář

Další tipy a triky