Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak jednoduše nabrousit struhadlo? Jde to hřebíkem, alobalem nebo dokonce i hrnkem
Zdroj: Pixabay: Jörg Husemann

Bez kuchyňského struhadla se neobejde žádný kuchař. Používáme ho zejména ke strouhání zeleniny do salátů, sýrů nebo při přípravě strouhanky ze starého pečiva. Je tedy nutné vědět, jak udržovat struhadlo ostré.

Ostré struhadlo nejenže usnadňuje a urychluje práci v kuchyni, ale je i bezpečnější. Na tupém struhadle totiž musíme při strouhání více tlačit, a je tak větší šance, že nám ruka sklouzne a poraníme se. Jeho nabroušení je opravdu hračka.

Jak nabrousit struhadlo

Pokud je vaše struhadlo po dlouhodobém užívání již tupé, rozhodně ho nevyhazujte. Byla by to škoda, protože se dá lehce naostřit za pomocí náčiní, které máme všichni běžně doma.

  • První způsob, jak nabrousit struhadlo, je použít kulatý pilník nebo obyčejný hřebík, který sedí do otvorů na struhadle. Pilník nebo hřebík vsunujte postupně do jednotlivých otvorů struhadla a pohybujte nahoru a dolů. Tento způsob je zdlouhavý, hodí se třeba pro zabavení rukou večer u televize.
  • Struhadlo je možné také nabrousit keramickým hrnkem nebo dokonce i hliněným květináčem. Hrnek nebo květináč položte na stůl dnem vzhůru a struhadlem lehce přejíždějte o hranu hrnku nebo květináče.
  • K naostření tupého struhadla je možné také použít kousek hliníkové fólie, tedy alobalu. Ten zmačkejte do pevné kuličky. Struhadlo postavte na stůl a alobalovou kuličkou opět lehce přejíždějte po otvorech struhadla. Stejně tak je možné struhadlo nabrousit smirkovým papírem.

Jak se o struhadlo starat

Aby však struhadlo vydrželo ostré co nejdéle, je důležité se o něj správně starat. Po použití jej okamžitě umyjte. Předejdete tak tomu, že strouhané suroviny na struhadle zaschnou. Přílišným drhnutím se struhadlo tupí. Nevhodná je také drátěnka i odmáčení ve vodě. Stejně tak mu nesvědčí ani myčka na nádobí. Nesprávné je i skladování struhadla vleže, tedy tak, že se hrany struhadla třou o jiný materiál.

Naostřete si doma struhadlo podle našich rad a strouhání brambor do bramboráků vám půjde jako po másle.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky