Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Česneková pasta je skvělá k dochucování. Připravíme ji z česneku a soli, žádné zavařování není potřeba
Zdroj: Unsplash

O soli je známo, že je dobrým konzervantem. Její užitečné schopnosti využijeme i pro uchování česneku - můžeme z něj připravit česnekovou pastu, která je výborná k dochucování různých pokrmů.

Česnek skladujeme obvykle v paličkách. Pokud máme dobré podmínky ke skladování, je to snadné - potřebuje suché a vzdušné chladnější prostředí. Pokud ale máme obavy, že nám česnek nevydrží, je jednou z možnosti jeho uchování česneková pasta

Naložený česnek v soli

Oblíbenou variantou uchování česneku je slaná česneková pasta: 

  • 1 kg oloupaného česneku pomeleme nebo rozmixujeme a smícháme s 30 dkg soli.
  • Směsí plníme malé skleničky se šroubovacími víčky.
  • Povrch posypeme vrstvičkou soli
  • Nesterilujeme, ale pouze uložíme do temna a chladna (stačí komora, není potřeba ukládat v lednici).
  • Pastu používáme např. k dochucení polévek, omáček, pod maso, do gulášů. Je slaná, proto pokrm dosolujeme velmi opatrně.

Česnek je nepostradatelným pomocníkem při vaření. Kromě slané česnekové pasty ho můžeme uchovat i dalšími způsoby. Nejsnazší je mražení, ale můžeme ho také sušit nebo naložit do oleje či octa.

 

Komentáře

Další tipy a triky