Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nakládané sýry jsou dárkem nejen krásným na pohled, ale také chutným. Radost z nich mají především labužníci, kteří si potrpí na dobře ochucené a zajímavě připravené jídlo - a kdo z nás takový není... Každý, kdo naložené sýry připravuje, jim vdechne určitý punc originality, výtečnou chuť a lákavou vůni.

Domácí nakládané sýry jsou nejen vlastnoručně připraveným dárkem, který potěší, ale také výborným pohoštěním, které ocení především muži. Z kvalitních a čerstvých surovin jednoduchým způsobem připravíte dobrotu, která si nic nezadá s kupovanými produkty.

Jak naložit směs sýrů 

I když sklenice s nakládaným sýrem působí složitě na přípravu, opak je pravdou. Poradíme vám, jak sýr naložit, aby výsledek nezklamal. Následující rozpis surovin je podle receptu z úvodního videa, ale nebojte se ho upravit podle svého přání a možností.

  1. Na 3 l obsahu si připravte 2 Sedlčanské dvouplísňové sýry, 400 g Nivy, 1 Camembert, 200 g balkánského sýru, 400 g eidamu, 1 červenou kapii, 1 zelenou papriku, 1 žlutou papriku, 2 větší cibule, 6 stroužků česneku, 1 litr olivového oleje, 1 balení pepře čtyř barev, provensálské koření, 300 g černých oliv, 300 g zelených oliv. Pro výraznější chuť můžete přidat chilli papričku.
  2. Sýry nakrájejte na kostky, papriky a cibuli na tenké proužky, česnek na plátky.
  3. Tip 1: Na menší kousky nakrájený sýr sice rychleji vstřebá aroma ze svého okolí, přesto zvolená velikost sýrů záleží na vás a nic není špatně.
  4. Sklenice před použitím dobře vymyjte, případně vypařte v troubě. Čistota je velmi důležitá.
  5. Tip 2: Vhodnější jsou menší sklenice, protože obsah po otevření brzy spotřebujete. Obsah ve větších sklenicích by se mohl začít kazit.
  6. Do sklenic začněte vrstvit nakrájený sýr, prosypávejte ho provensálským kořením a celým pepřem, prokládejte olivami, cibulí, česnekem a paprikami. 
  7. Vrstvy opakujte, mírně je stlačujte a nakonec je zalijte olivovým olejem. Ve sklenici nesmí zůstat vzduchové bubliny a olej musí zcela pokrývat horní vrstvu sýrů - v opačném případě by sýr mohl začít plesnivět.
  8. Tip 3: Olivový olej můžete nahradit jiným olejem, třeba řepkovým nebo slunečnicovým, případně můžete použít i směs olejů (např. řepkový a olivový).
  9. Sklenice uzavřete a nechte v chladu uležet.
  10. Ochutnávat můžete začít už po dvou dnech, ale dobrotu byste neměli skladovat déle než cca dva týdny. Při odebírání ze skleničky dbejte na hygienu, aby se obsah nezačal kazit dříve, než ho spotřebujete.

Podívejte se na celý postup přípravy nakládaných sýrů z úvodního videa. Kromě receptu by vás mohly zaujmout i komentáře, které jsou zapsané pod ním. Můžete se z nich dozvědět další zajímavosti a rady k receptu.

Podívejte se ještě na další tipy, co připravit jako dárek pro muže.

 

 

Silvestr a vítání nového roku

Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace. 

Inspirujte se:

Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky