Jak naložit zbylé žloutky a k čemu se hodí
Zůstaly vám nespotřebované žloutky? Můžete je zpracovat na další pečení (například do lineckého těsta, do krémů, do žloutkové pěny) nebo je naložit a vytvořit z nich originální žloutkové koření, které ozvláštní některé pokrmy.
Zbylé žloutky se nakládají do soli a cukru, pak se suší v teplé troubě. Netradiční recept se dostává do povědomí lidí a využívá v moderní gastronomii. Naložené žloutky jsou výrazně slané, proto jsou vhodné spíše jako koření.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Recept na nakládané žloutky
Nakládají se po dobu 4 dnů a jsou výbornou alternativou k sýru. Potřebujeme 6 žloutků, 300 g cukru krupice a 500 g soli.
- Cukr a sůl smícháme a polovinu vysypeme do dózy.
- Špičkou vejce vytvoříme do vrstvy 6 důlků a do nich vložíme žloutek z rozklepnutého vajíčka.
- Zasypeme druhou půlkou směsi, dózu uzavřeme a vložíme na 4 dny do ledničky.
- Po odležení vytáhneme opatrně žloutky, opláchneme je pod studenou vodou, osušíme a položíme na plech s pečicím papírem.
- Plech vložíme do trouby a sušíme asi 2 hodiny na 65 °C. Necháme vychladnout.
- Žloutky skladujeme ve vzduchotěsné nádobě. Používáme je strouhané na saláty, na těstoviny, na chlebíčky nebo do polévek.
Čočkový salát s vejci
Připravte si výborný čočkový salát s vejci podle našeho video-receptu a zkuste ho posypat strouhaným nakládaným žloutkem:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře