Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ovoce do alkoholu nakládali už mniši v klášterech středověké Evropy, alkohol je totiž výborný konzervační prostředek. Postup také umožnil požívání alkoholu pod zástěrkou konzumace jinak zdravého ovoce.

S ovocem v alkoholu se dají vytvářet v kuchyni hotová kouzla. Naše maminky a babičky je přidávaly do bábovek nebo je míchaly s čerstvým ovocem na koláčích. Alkohol po scezení využijeme jako likér a samotné ovoce třeba jen k zobání.

Jak naložit ovoce do alkoholu

Musíme vybrat ovoce, které je zralé, ale pevné:

  • Ovoce omyjeme, rozpůlíme a zbavíme pecek, semen a slupky či kůry. Jen tak dužina nasákne důkladně alkoholem.
  • Použijeme vodku, rum, koňak či brandy. Pokud zvolíme pouze čistý alkohol, bude obsah sklenice mdlý a bez chuti.
  • Smícháme-li ovoce s cukrem, vytvoříme dobrotu nejen k zobání, ale i jako součást moučníků, pohárů, koktejlů a zmrzlin.
  • Množství cukru volíme podle sladkosti ovoce i podle vlastní chuti. Ovoce naskládáme do sklenic po vrstvách, které prosypeme cukrem.
  • Obsah zalijeme alkoholem, aby byl potopený, a necháme louhovat. Takto naložené ovoce vydrží v chladu i několik měsíců.

K nakládání do alkoholu volíme nejčastěji třešně a višně, jahody, rybíz, arónii, švestky, hrušky, meloun, ale i mango, ostružiny, angrešt a citrusy. Samotný alkohol by měl mít minimálně 40 %.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky