Jak naložit ovoce do alkoholu? Když prosypeme ovoce cukrem, získáme výborný likér
Ovoce do alkoholu nakládali už mniši v klášterech středověké Evropy, alkohol je totiž výborný konzervační prostředek. Postup také umožnil požívání alkoholu pod zástěrkou konzumace jinak zdravého ovoce.
S ovocem v alkoholu se dají vytvářet v kuchyni hotová kouzla. Naše maminky a babičky je přidávaly do bábovek nebo je míchaly s čerstvým ovocem na koláčích. Alkohol po scezení využijeme jako likér a samotné ovoce třeba jen k zobání.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak naložit ovoce do alkoholu
Musíme vybrat ovoce, které je zralé, ale pevné:
- Ovoce omyjeme, rozpůlíme a zbavíme pecek, semen a slupky či kůry. Jen tak dužina nasákne důkladně alkoholem.
- Použijeme vodku, rum, koňak či brandy. Pokud zvolíme pouze čistý alkohol, bude obsah sklenice mdlý a bez chuti.
- Smícháme-li ovoce s cukrem, vytvoříme dobrotu nejen k zobání, ale i jako součást moučníků, pohárů, koktejlů a zmrzlin.
- Množství cukru volíme podle sladkosti ovoce i podle vlastní chuti. Ovoce naskládáme do sklenic po vrstvách, které prosypeme cukrem.
- Obsah zalijeme alkoholem, aby byl potopený, a necháme louhovat. Takto naložené ovoce vydrží v chladu i několik měsíců.
K nakládání do alkoholu volíme nejčastěji třešně a višně, jahody, rybíz, arónii, švestky, hrušky, meloun, ale i mango, ostružiny, angrešt a citrusy. Samotný alkohol by měl mít minimálně 40 %.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Losos na páře se smetanovou omáčkou a přílohou ve varném mixéru
Přidáno před 1 hodinou
Grilované ovoce s medem
Přidáno před 2 hodinami
Čirokový koláč s ovocem
Přidáno před 6 hodinami
Bulgur s pečenou dýní, cuketou a žampiony
Přidáno před 8 hodinami
Vajíčková lahůdková pomazánka se sýrem
Přidáno před 16 hodinami
Chowder s treskou
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Třešňové dobroty: Třešně jsou ovocem, které se hodí do mnoha moučníků a dezertů
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Ovoce v rumu: Švestky v alkoholu skvěle ochutí různé dezerty, na přípravu stačí jen tři ingredience a správná doba uskladnění
Komentáře