Jak naložit ovoce do alkoholu? Když prosypeme ovoce cukrem, získáme výborný likér
Ovoce do alkoholu nakládali už mniši v klášterech středověké Evropy, alkohol je totiž výborný konzervační prostředek. Postup také umožnil požívání alkoholu pod zástěrkou konzumace jinak zdravého ovoce.
S ovocem v alkoholu se dají vytvářet v kuchyni hotová kouzla. Naše maminky a babičky je přidávaly do bábovek nebo je míchaly s čerstvým ovocem na koláčích. Alkohol po scezení využijeme jako likér a samotné ovoce třeba jen k zobání.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak naložit ovoce do alkoholu
Musíme vybrat ovoce, které je zralé, ale pevné:
- Ovoce omyjeme, rozpůlíme a zbavíme pecek, semen a slupky či kůry. Jen tak dužina nasákne důkladně alkoholem.
- Použijeme vodku, rum, koňak či brandy. Pokud zvolíme pouze čistý alkohol, bude obsah sklenice mdlý a bez chuti.
- Smícháme-li ovoce s cukrem, vytvoříme dobrotu nejen k zobání, ale i jako součást moučníků, pohárů, koktejlů a zmrzlin.
- Množství cukru volíme podle sladkosti ovoce i podle vlastní chuti. Ovoce naskládáme do sklenic po vrstvách, které prosypeme cukrem.
- Obsah zalijeme alkoholem, aby byl potopený, a necháme louhovat. Takto naložené ovoce vydrží v chladu i několik měsíců.
K nakládání do alkoholu volíme nejčastěji třešně a višně, jahody, rybíz, arónii, švestky, hrušky, meloun, ale i mango, ostružiny, angrešt a citrusy. Samotný alkohol by měl mít minimálně 40 %.
Komentáře