Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vejce se skládají ze žloutků, bílků a skořápek. Do pokrmů využijeme nejen samotné žloutky a našlehané bílky, ale hlavně celá, rozklepnutá vejce. Syrová vejce je nutné před přimícháním do připravených pokrmů dobře rozšlehat.

V mnoha receptech se setkáme se slovy "našlehejte vejce". Většina z nás vezme vidličku a šlehá. Víte o tom, že je více možností, jak vajíčka našlehat, aby byla krásně nadýchaná? Taková vejce potřebujeme do těsta, do omelety i k zavaření do polévky.

Jakým způsobem našlehat vejce

Dokážeme to třemi způsoby - podle požadované nadýchanosti vajec:

  • Šlehání vidličkou je nejpoužívanějším a nejrychlejším způsobem, jak rozmíchat vejce do polévky nebo do zapékaných jídel.
  • Šlehání metličkou spojí vejce daleko lépe než vidlička. Používá se na potírání pečiva a perníčků, i k přípravě smaženice.
  • Šlehání mixérem či šlehačem vytvoří z vajec dokonalou pěnu, kterou využijeme při přípravě těst, krémů a domácí majonézy.

Z našlehaných vajec uděláme například domácí majonézu, kterou si připravíme podle videoreceptu:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli