Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Máslo je jedním z nejvíce využívaných tuků v kuchyni. Sáhneme po něm při vaření různých pokrmů, použijeme ho k potírání čerstvého pečiva i při pečení moučníků. Ovšem ne vždy ho potřebujeme v ztuhlém stavu, často právě naopak.

Máslo je v kuchyni velmi cenná surovina pro vaření i pečení. Avšak v lednici se z něj stává tuhá kostka, která jde obtížně ukrojit. Navíc, když se rozhodneme péct na poslední chvíli a máslo zapomeneme vytáhnout s předstihem, je třeba jeho změknutí urychlit.

4 tipy jak nechat povolit máslo

Přirozeně změklé máslo při pokojové teplotě má tu nejlepší konzistenci k pečení, stačí ho vytáhnout z lednice hodinu až dvě předem. Avšak co dělat, když nemáme dostatek času na pozvolné povolení másla? V tom vám poradíme.

  1. Koupel v teplé vodě:  Plátky másla stačí jednoduše vložit do uzavíratelného sáčku a ponořit do vlažné vody, máslo povolí během pár minut.
  2. Nakrájet na kostičky: Povolení másla usnadní také nakrájení na zhruba centimetrové kostičky. Ponecháme je rozložené, tak aby se nedotýkaly, na talíři na kuchyňské lince. Změklé by měly být do 15 minut.
  3. Nastrouhání: Velmi rychlou metodou je nastrouhání másla na hrubém struhadle. V tomto případě máslo měkne během krátké chvilky a lze je použít přímo do těsta. Máslo držte během strouhání v obalu, abyste si neumastili ruce.
  4. Zahřátí v mikrovlnce: Tato metoda je ze všech nejrychlejší, přesto ošemetná. Pokud máslo zahřejete příliš, může se roztéct. Máslo položte na talířek a dejte do mikrovlnky na střední stupeň, nechte ho tam po dobu 20-35 vteřin, doporučujeme každých 10 vteřin máslo kontrolovat.
Kdy nejvíce potřebujeme pracovat se změklým máslem než při pečení vánočního cukroví? Výše popsané snadné tipy můžete vyzkoušet i během tvoření včelích úlů podle videoreceptu.
Přejeme, ať se vám cukroví povede.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky