Jak nechat změknout máslo. 5 tipů pro rychlé použití
Změknutí másla je jednoduchá záležitost, která však vyžaduje plánování. Nejjednodušší je přenést máslo včas do pokojové teploty. Jenže asi známe všichni situace, kdy změklé máslo potřebujeme brzy, ale z lednice jsme si ho zapomněli připravit. Jak si s tím poradit?
Některé recepty vyžadují máslo pokojové teploty. Na změknutí celé kostky másla stačí 30–60 minut - podle výchozí teploty másla a okolí. Správně změklé máslo je při zatlačení tvárné, ale není rozteklé. Naopak příliš nahřáté máslo stačí dát na chvíli do chladna a opět bude jeho konzistence pevnější.
Jak snadno nechat změknout máslo
Vyzkoušejte ty nejpoužívanější metody:
- Když pevné máslo rozdělíte na menší části, změkne rychleji, proto ho nakrájejte na plátky nebo kostičky. Čím menší části budou, tím proběhne měknutí rychleji.
- Důležitým faktorem je také okolní teplota, proto počítejte s tím, že na teplém místě máslo změkne dříve. Pozor však na přílišnou teplotu a roztékání.
- Pokud opravdu spěcháte, vyzkoušejte strouhání na větších otvorech struhadla. Získáte změklé máslo během chvilky.
- Máslo můžete nechat změknout v nádobce ve vodní lázni. Dejte pozor, aby se k máslu nedostala voda a nenechte ho příliš roztéct.
- Zahřívání másla v mikrovlnné troubě se sice často používá, ale výsledek není moc dobrý. Obvykle se máslo rozpouští nestejnoměrně, proto jsou předchozí postupy bezpečnější.
Někdy nestačí máslo nechat změknout, ale potřebujeme ho rovnou rozpustit. Těstoviny nasladko nebo kynuté ovocné knedlíky jsou toho typickým příkladem. Podle následujícího videoreceptu si můžete připravit ty nejlepší knedlíky s ovocem. Do těsta budete potřebovat vlahé máslo. Uvařenou dobrotu posypte cukrem, tvarohem a polijte rozpuštěným máslem.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře