Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nachystat tortillu tak, aby si strávník pochutnal, nevyžaduje mnoho zručnosti. Podle návodu to zvládnou i úplní začátečníci
Zdroj: Pixabay

Naplnit a zabalit tortillu je jednoduché. Náplní do tortill je několik druhů - masové, bezmasé a zeleninové. Záleží na chuti strávníků.

Hlavní náplní bývá obvykle maso nebo jeho náhrada, doplňkem zelenina a dresink. Náplně celkově nedáváme mnoho, aby nám nevypadávala ven a tortilla šla dobře zabalit. Tortillu můžeme vyrobit domácí - je to snadné a ušetříme. Hotové placky nahřejeme navlhčené v troubě nebo mikrovlnce.

Masové náplně do tortill

Maso může být pečené, grilované nebo smažené. Oblíbené jsou různé kuřecí nugetky nebo stripsy, trhané maso, grilované maso, řízečky či masové kuličky. Oblíbené je masové burrito z mletého masa a fazolí.

Bezmasé náplně

Jako náhradu masa lze použít rostlinné "maso" jako tofu, robi nebo tempeh, ať už marinované, uzené nebo různě ochucené. Také tepelně upravené houby (např. žampiony, hlíva nebo lesní houby) tvoří voňavou a chutnou bezmasou náplň. V neposlední řadě sem patří různé luštěninové náplně, které jsou oblíbené hlavně v Tex-Mex kuchyni. Výbornou luštěninovou náplní je falafel.

Jakou zeleninu do tortill

I zelenina, jako tepelně upravený lilek nebo dýně, může tvořit hlavní složku, dále ještě čerstvá krájená zelenina bývá vhodným doplněním hlavní složky. Výborná je jakákoliv listová zelenina, krájená rajčata, papriky a okurky.

Na závěr dobrý dresink

Dresinkem může být ochucená zakysaná smetana, jogurt nebo majonéza. Jak vyrobit dobrou domácí majonézu, popisuje náš další článek. Dresinky ochutíme bylinkami nebo kořením podle chuti, mohou být i pikantní.

Naplněnou tortillu zabalíme podle návodného videa.  Na cesty nebo svačinu je balíme většinou ještě do alobalu nebo papíru na pečení.

Výsledkem by měla být pro oko lákavá, na povrchu vláčná a uvnitř šťavnatá tortilla. Může tvořit oběd nebo svačinu na výlet, do školy nebo do práce.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky