Víte, jak nerozvařit knedlíky? A jak si poradit s těmi již rozvařenými? Nezoufejte, máme pro vás fintu, díky které se vždy povedou
I naše babičky měly své osvědčené tipy, jak knedlíky nikdy nerozvařit. Byla by totiž škoda, kdyby všechna práce přišla vniveč a vy jste z hrnce místo nadýchaných knedlíků vytáhli rozvařené a oslizlé. Stačí přidat jednu malou ingredienci a budou perfektní.
Knedlíky, ať už houskové, bramborové, nebo ovocné neodmyslitelně patří do českých domácností. Jsou oblíbenou přílohou a někdy nás dokáží pěkně potrápit. Poradíme vám, jak docílit toho, aby se při vaření nerozvařily.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak knedlíky nerozvařit
Máme pro vás univerzální vychytávky, na všechny druhy knedlíků.
- Vaření v páře: Knedlíky vaříme buď v parním hrnci, v děrovaném hrnci, nebo napařovacím sítu, kde umístíme ještě nádobu s vodou. Těsto nemusí být tak tuhé, jako když vaříme knedlíky ve vodě. Takto uvařené knedlíky nebudou oslizlé a zachovají si svou strukturu.
- Ocet: Do vařící vody přidáme 1-2 lžíce octa, který se postará o to, aby se knedlíky nerozvařily. Také můžeme přidat 1 lžíci octa přímo do těsta.
- Mouka: Obsahuje škrob a přidáním do vařící vody těsto stáhne a knedlíky nebudou rozvařené. Přidáváme přibližně 1 lžíci hladké mouky.
Několik tipů, aby se knedlíky v páře vydařily
Pokud máte svůj osvědčený recept na knedlík, pak už jen stačí dodržet pár našich rad, abyste vaše knedlíky dovedli ke zdárnému konci.
- Z těsta tvarujeme přibližně stejně velké knedlíky.
- Dáváme pozor, aby se při vaření nedotýkala knedlíků voda.
- Udržujeme mezi knedlíky rozestup, aby se vzájemně nedotýkaly.
- Aby se k napařovacímu sítu nepřilepily, potřeme je sádlem nebo olejem.
- Bramborové knedlíky před vařením na několika místech propíchneme špejlí, aby se nesrazily.
Jak zachránit rozvařené knedlíky
Knedlíky se rozvařily a nejsou podle vašich představ? Nezoufejte, položte knedlík rozvařenou stranou na prkénko nebo talíř, mezera se zacelí. Zároveň jej můžete použít jako základ těsta pro nový knedlík přidáním vejce a mouky. Stále z nich však může být rychlá dobrá večeře jako v našem videoreceptu. Opečením na sádle se trochu zpevní a vajíčko celý knedlík obalí, určitě si i tak pochutnáte.
Po uvaření knedlíky propíchneme špejlí, aby unikla pára a krájíme kráječem nebo nití. Dobrou chuť.
Komentáře