Dobře ochucené jídlo - i to je cesta k hospodárnosti a úsporám. Když všem chutná, nejsou žádné zbytky
Správně dochutit jídlo se naučíme zkušenostmi. Někdo brzy, někomu to trvá déle. Jisté je, že někdy si rádi přidáme a jindy sníme talíř guláše ze slušnosti k hostiteli a jsme rádi, že to máme za sebou.
Základem je použít kvalitní a čerstvé suroviny, které dobře tepelně nebo jinak upravíme. Už tímto postupem se uvolňují aromatické látky, které patří ke konkrétním potravinám. Někdy chuť pomůže zvýraznit opražení, osmahnutí nebo opečení - ať už na tuku nebo bez tuku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zvýraznit chuť jídel
Především používáme aromatické druhy čerstvých nebo mražených zeleninových natí - nať petržele, celeru, cibule, pórku, libečku kopru, pažitky. Můžeme použít i jemné bylinky, ať už čerstvé nebo sušené, hlavně majoránku, dobromysl, saturejku a tymián.
Čerstvá zelenina a houby
Čerstvé produkty dovedou chuť nevýrazných jídel příjemně vylepšit. Použijeme oblíbenou zeleninu, často sáhneme po rajčatech a paprikách (barevná kapie). Velmi oblíbený je česnek, často využijeme i cibuli, křen a zázvor. Příznivci hub jejich použitím získají další chuťový rozměr jídel.
Jednoduché možnosti dochucení
Můžeme využít sterilované nebo jinak konzervované produkty. Mezi nejoblíbenější patří kečup, rajčatový protlak, rajčatová šťáva, hořčice, naložené okurky v sladkokyselém nálevu (např. nastrouhané do fazolové omáčky), krenex (naložený křen) a různé konzervy z hub. Chuťovou a výživnou hodnotu jídel zvýší lahůdkové droždí Tebi.
Oblíbené koření a sůl do našich jídel
Dáme přednost jemným a mírným druhům koření, které příjemně pohladí. Dráždivé a ostré druhy používáme velmi opatrně, dětem je nedáváme vůbec. Na ostré koření si snadno zvykneme, ale pro naše trávicí ústrojí může být ve větších dávkách škodlivé. Střídmí jsme i při dosolování pokrmů.
Čím dokyselit pokrmy
Na závěr jsme vybrali videorecept na výborně ochucené jídlo - kuřecí pikantní směs. Další recepty na oblíbená pikantní jídla jsou k dispozici v našem receptáři. Přejeme dobrou chuť.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jablečný ocet podle jednoduchého receptu našich babiček se bude hodit při vaření i pro domácnost
Jak přidat zakysanou smetanu do omáčky či polévky, aby se nesrazila. Vyzkoušejte malý trik našich babiček
Jak uložit křen? Máme více možností, jak ho po vyrytí ze záhonu uskladnit. Vyzkoušejme ty nejoblíbenější
Komentáře