Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Losos je oblíbená ryba, která se na našich stolech objevuje jak při různých svátečních příležitostech, tak i během všedních dnů. Přidat se dá do mnoha pokrmů, nejčastěji ho ale konzumujeme ve formě filetu s přílohou.

Losos se běžně připravuje prudkým opečením na pánvi, pečením v troubě, uzením, ale i vařením. Pokud máme možnost koupě čerstvé ryby od osvědčeného prodejce, konzumovat se dá i syrový, a to jako součást sushi, ve formě tataráku nebo delikátního gravlaxu.

Jak ochutit lososa

Možnostem, jak ochutit filet lososa, se meze nekladou. Pokud však chceme co nejvíce zachovat přírodní chuť ryby, měli bychom s kořením šetřit.

  • Plná chuť lososa nejvíce vynikne, pokud ho ochutíme pouze základním kořením, a to solí a mletým pepřem.
  • Pro lákavou vůni lososa posypejte čerstvými nebo sušenými bylinkami, například rozmarýnem, petrželkou nebo bazalkou.
  • Takto jemně ochucený losos bude chutnat skvěle jenom s přílohou, můžeme ho ale klidně zalít například holandskou omáčkou.
  • Podle vaší chutě a preferencí si však můžete rybu okořenit oblíbenou směsí koření.
  • Filet lososa je také možné ochutit bylinkovým pestem, které se jednoduše připraví z olivového oleje, oříšků a bylinek podle vašeho výběru.
  • Jistě zajímavou chuť této rybě dodá bylinková krusta, která se navrství na filet. Ten se poté na chvíli vloží do rozehřáté trouby, aby krusta utvořila krásně křupavou vrstvu.
  • Stejně jako maso, i ryby můžeme před tepelnou úpravou marinovat. Losos bude skvěle chutnat v lehce pikantní medové marinádě.
  • Pokud lososa připravujeme zabaleného v pečicím papíru v troubě, chuť a vůni mu dodáme tak, že k němu zabalíme i stroužek česneku nebo pár měsíčků cibule

Losos téměř beze všeho se před opékáním na pánvi půl hodiny marinuje pouze v citrónové šťávě se špetkou soli. Ryba si tak co nejvíce zachová svoji přirozenou chuť, kterou nejlépe doplní sklenka dobrého vína.

Komentáře