Jak ochutit filet lososa? Přirozená chuť ryby vynikne za použití minima koření
Losos je oblíbená ryba, která se na našich stolech objevuje jak při různých svátečních příležitostech, tak i během všedních dnů. Přidat se dá do mnoha pokrmů, nejčastěji ho ale konzumujeme ve formě filetu s přílohou.
Losos se běžně připravuje prudkým opečením na pánvi, pečením v troubě, uzením, ale i vařením. Pokud máme možnost koupě čerstvé ryby od osvědčeného prodejce, konzumovat se dá i syrový, a to jako součást sushi, ve formě tataráku nebo delikátního gravlaxu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak ochutit lososa
Možnostem, jak ochutit filet lososa, se meze nekladou. Pokud však chceme co nejvíce zachovat přírodní chuť ryby, měli bychom s kořením šetřit.
- Plná chuť lososa nejvíce vynikne, pokud ho ochutíme pouze základním kořením, a to solí a mletým pepřem.
- Pro lákavou vůni lososa posypejte čerstvými nebo sušenými bylinkami, například rozmarýnem, petrželkou nebo bazalkou.
- Takto jemně ochucený losos bude chutnat skvěle jenom s přílohou, můžeme ho ale klidně zalít například holandskou omáčkou.
- Podle vaší chutě a preferencí si však můžete rybu okořenit oblíbenou směsí koření.
- Filet lososa je také možné ochutit bylinkovým pestem, které se jednoduše připraví z olivového oleje, oříšků a bylinek podle vašeho výběru.
- Jistě zajímavou chuť této rybě dodá bylinková krusta, která se navrství na filet. Ten se poté na chvíli vloží do rozehřáté trouby, aby krusta utvořila krásně křupavou vrstvu.
- Stejně jako maso, i ryby můžeme před tepelnou úpravou marinovat. Losos bude skvěle chutnat v lehce pikantní medové marinádě.
- Pokud lososa připravujeme zabaleného v pečicím papíru v troubě, chuť a vůni mu dodáme tak, že k němu zabalíme i stroužek česneku nebo pár měsíčků cibule.
Losos téměř beze všeho se před opékáním na pánvi půl hodiny marinuje pouze v citrónové šťávě se špetkou soli. Ryba si tak co nejvíce zachová svoji přirozenou chuť, kterou nejlépe doplní sklenka dobrého vína.
Komentáře