Jak oddělit žloutek od bílku. Jednoduchou vychytávku zvládnou i méně zkušení kuchaři a děti
Čistě oddělit žloutek od bílku je i pro řadu zkušených kuchařů náročný úkol. Pro zvládnutí této dovednosti existuje řada fíglů a my se s jedním z nich seznámíme.
Pokud se dostane žloutek do bílku, pak se nám nepodaří dobře připravit sníh. A přitom je to základ spousty dobrot, které si můžeme i v letních dnech dopřát spolu s čerstvým ovocem. A protože by byla škoda se jich vzdávat, pojďme se naučit, jak na to.
Jak snadno oddělit bílek od žloutku
Vejce uchopíme do celé dlaně a špičatější konec vajíčka opatrně naklepeme o roh hrany stolu či linky. Opravdu se musí jednat o roh stolu a ne jen o hranu stolu. (Pokud bychom vajíčko totiž rozbíjeli o hranu, vznikne na vajíčku delší prasklina a nebude tímto způsobem použitelné.) Po naklepání vejce si můžeme pomoci prsty tak, abychom získali malinkou dírku, o průměru přibližně 3 mm. Zakroužíme ve vzduchu vejcem a potom už stačí vejce otočit otvorem dolů, a pod něj postavit hrneček. Jemně s vejcem nad hrnečkem pohybujeme nahorů a dolů. Ze skořápky nejdříve vyteče bílek. Když vidíme, že je již v hrnku veškerý bílek a na řadu přichází žloutek, přesuneme rychle vejce nad jinou nádobu, kde si přejeme mít žloutek a necháme ho také vytéct, případně vejce rozklepneme, abychom dostali žloutek ven rychleji.
Určitě se nyní můžete pustit do přípravy zasněžených letních dobrot. Rady, jak perfektně vyšlehat z bílku sníh, najdete v našem dalším článku.
Komentáře