Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak péct červenou řepu v troubě? Po upečení chutná skvěle. Nejlepší jsou z ní saláty a pomazánky, ale hodí se i k zavařování
Zdroj: Top recepty

Pečená řepa je známá tím, jak je zdravá, ale možná ještě neznáme ty nejchutnější způsoby zpracování. Dá se jíst syrová - připravují se z ní šťávy, saláty a pomazánky. Můžeme ji vařit (buď ve vodě nebo v páře) a také péct. A na pečené řepě si opravdu pochutnáme.

Pečení je pohodlný způsob přípravy řepy, sice zabere více času, ale jedná se o čas, po který se řepa sama peče v troubě. Z hlediska pracnosti je pečení řepy velmi snadné, jedná se o postup, který zvládnou i začátečníci a výsledek bude výborný.

Jak péct celou červenou řepu 

Celá červená řepa se po upečení používá stejně jako vařená řepa. Je vhodná do salátů a pomazánek, do polévek nebo i do sladkého těsta. Nakrájenou na plátky ji stačí pokapat olivovým olejem, dochutit mletým pepřem, posolit, přidat snítku tymiánu a pár kapek Balsamica. Přizdobit listovým salátem nebo rukolou, doplnit vlašskými ořechy (nejlépe předem namočenými) a plátky sýra - vhodný je např. kozí, mozzarella nebo balkánský. K této pochoutce stačí pečivo.

  1. Řepu dobře omyjeme a ponecháme jí oba konce (kořínek i vršek), pouze odlomíme listy.
  2. Neloupeme je a snažíme se nepoškodit slupku, aby z řepy při pečení zbytečně neunikala šťáva.
  3. Na jednu porci bohatě stačí jedna větší řepa.
  4. Řepy narovnáme na plech a přikryjeme alobalem.
  5. Necháme je péct v předem dobře vyhřáté troubě při teplotě přibližně 200–220 °C.
  6. Aby řepy změkly, potřebují delší čas - asi 1–2 hod. - záleží na velikosti řepy.
  7. Správnou propečenost zjistíme ostrým nožíkem
  8. Po vytažení z trouby řepu necháme pár minut stát, půjde pak lépe loupat.
  9. Po oloupání ji dále zpracujeme. Upečená červená řepa se může využít i k zavařování do sklenic.

Vyzkoušejte také pečení červené řepy v alobalu.

Jak péct nakrájenou červenou řepu

Řepu nejprve očistíme a oloupeme, poté ji nakrájíme buď na plátky nebo kostky. Při pečení ji můžeme kombinovat s další zeleninou, často s dýní hokkaido a cibulí. Vhodné jsou i brambory. Dochutíme oblíbeným kořením, pokapeme olejem, posolíme a upečeme do změknutí. Při podávání lze doplnit sýrem.

Ne každý už červenou řepu ochutnal v těch nejoblíbenějších úpravách. Pečená řepa patří mezi ně - rozhodně stojí za vyzkoušení a možná pak budeme patřit mezi ty, kteří na řepu nedají dopustit.

 

Další tipy a triky