Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečená kachna je opravdovou delikatesou, která patří na sváteční tabuli. Správně připravené kachní maso je jemné, šťavnaté a rozpadá se. Jako příloha se podává nejčastěji zelí a knedlík, ale skvěle se hodí i nasládlá omáčka a pečené brambory.

Kachní maso se od běžného kuřecího liší nejen svou výraznou chutí, ale i načervenalou barvou podobnou hovězímu masu. Kachnu nejčastěji pečeme celou, a to pozvolna a dlouho. Tím docílíme rozpadajícího se a lahodného masa. Oblíbená jsou také kachní prsa jako minutka, a to jak v asijské kuchyni, tak i u nás. 

Jak péct kačenu

Pokud se rozhodnete pro tradiční přípravu celé kachny, počítejte přibližně s 3–4 hodinovým pečením (podle celkové velikosti). Většinou platí pravidlo 1 hodina pečení na každé kilo kachny. Jako koření bohatě postačí sůl a kmín. A jak na to? 

  1. Kachnu omyjte, osušte a zevnitř i zvenku okořeňte solí a kmínem. 
  2. Položte do pekáče, přiklopte vrchním pekáčem a vložte do studené trouby, kterou zapnete na 140 °C. 
  3. Pečte bez otevírání pekáče přibližně 4 hodiny
  4. Poté odklopte, maso podlijte výpekem a pečte ještě 30 minut na 200 °C, aby se vytvořila krásně křupavá kůrka
  5. Po vytažení z trouby nechejte kachnu 10–15 minut odpočívat. Podávejte se zelím a knedlíkem, skvěle s ní chutnají však i domácí lokše

Tip: Mnohé hospodyňky přidávají dovnitř kačeny nakrájená jablíčka, která se postarají o šťavnatost a křehkost upečeného masa. 

Vyzkoušejte osvědčenou, pomalu pečenou kachnu podle našeho videonávodu. Postupem vás provedeme krok za krokem, abyste docílili dokonalého výsledku.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky