Jak péct kachnu? Dokonalého svátečního pokrmu docílíte díky pomalému pečení
Pečená kachna je opravdovou delikatesou, která patří na sváteční tabuli. Správně připravené kachní maso je jemné, šťavnaté a rozpadá se. Jako příloha se podává nejčastěji zelí a knedlík, ale skvěle se hodí i nasládlá omáčka a pečené brambory.
Kachní maso se od běžného kuřecího liší nejen svou výraznou chutí, ale i načervenalou barvou podobnou hovězímu masu. Kachnu nejčastěji pečeme celou, a to pozvolna a dlouho. Tím docílíme rozpadajícího se a lahodného masa. Oblíbená jsou také kachní prsa jako minutka, a to jak v asijské kuchyni, tak i u nás.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak péct kačenu
Pokud se rozhodnete pro tradiční přípravu celé kachny, počítejte přibližně s 3–4 hodinovým pečením (podle celkové velikosti). Většinou platí pravidlo 1 hodina pečení na každé kilo kachny. Jako koření bohatě postačí sůl a kmín. A jak na to?
- Kachnu omyjte, osušte a zevnitř i zvenku okořeňte solí a kmínem.
- Položte do pekáče, přiklopte vrchním pekáčem a vložte do studené trouby, kterou zapnete na 140 °C.
- Pečte bez otevírání pekáče přibližně 4 hodiny.
- Poté odklopte, maso podlijte výpekem a pečte ještě 30 minut na 200 °C, aby se vytvořila krásně křupavá kůrka.
- Po vytažení z trouby nechejte kachnu 10–15 minut odpočívat. Podávejte se zelím a knedlíkem, skvěle s ní chutnají však i domácí lokše.
Tip: Mnohé hospodyňky přidávají dovnitř kačeny nakrájená jablíčka, která se postarají o šťavnatost a křehkost upečeného masa.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře