Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Takové lívanečky k snídani nebo jako moučník k obědu, ty vůbec nejsou špatné. Právě naopak. Jenže nezkušení se často zaleknou, už když vidí v receptu kvasnice. S naším receptem ale vůbec není důvod k obavám, o nadýchanost těsta se postará kypřicí prášek.

Lívance z našeho receptu jsou nekynuté, proto jejich přípravu zvládnete velmi rychle. Rozpis surovin je navíc hrníčkový a tak se vůbec nemusíte zdržovat vážením. Na talíři je krásně ozdobte a hostina může začít. Výborné jsou potřené marmeládou nebo sladkým tvarohem, ozdobené kopečkem šlehačky nebo zakysané smetany

Jak udělat extra rychlé lívance

Z uvedeného množství připravíte lívance pro čtyři strávníky.

  1. Na těsto potřebujete 2 hrnky hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 4 lžíce cukru krupice, 2 vajíčka, 1 hrnek mléka a 2 lžíce oleje.
  2. Dále budete potřebovat olej na smažení a suroviny na ozdobení hotových lívanců.
  3. Nejprve společně promíchejte všechny suroviny. Když si na pomoc vezmete tyčový mixér, získáte během chvilky krásně hladké těsto.
  4. Na pánvi rozpalte olej. Můžete použít lívanečník, který vám umožní bez námahy zachovat pěkné a jednotné tvary lívanečků.
  5. Těsto dávejte na pánev (nebo lívanečník) malou naběračkou a snažte se o stále stejné množství těsta pro každý lívaneček. Olej je během smažení potřeba dolévat.
  6. Tip: Pokud máte elektrický palačinkovač, využijete jej i na pečení lívanců. Těsta nedávejte příliš velkou vrstvu. Palačinky snadno upečete nasucho. Některé palačinkovače mají druhou plotýnku určenou pro pečení lívanců.
  7. Lívance smažte pozvolna, při prudkém smažení by mohly začít na povrchu tmavnout, ale přitom by nemusely být dobře propečené.
  8. Jakmile jsou lívance hotové, osušte je na ubrousku a rovnejte na talíře.
  9. Zdobte je po libosti - každému tak, jak má nejraději. Lívance jsou nejchutnější čerstvé, ideálně ještě teplé. 

Podívejte se na kompletní postup popsaných lívanečků v následujícím videu. Doporučujeme k přečtení i komentáře pod receptem. Dozvíte se tam mnoho zajímavých tipů a rad - např. když nahradíte mléko kefírem, budou prý lívance ještě lepší.

 

Komentáře

Další tipy a triky