Jak péct lívance? Začátečníky nadchne extra rychlý recept pro mlsné jazýčky
Takové lívanečky k snídani nebo jako moučník k obědu, ty vůbec nejsou špatné. Právě naopak. Jenže nezkušení se často zaleknou, už když vidí v receptu kvasnice. S naším receptem ale vůbec není důvod k obavám, o nadýchanost těsta se postará kypřicí prášek.
Lívance z našeho receptu jsou nekynuté, proto jejich přípravu zvládnete velmi rychle. Rozpis surovin je navíc hrníčkový a tak se vůbec nemusíte zdržovat vážením. Na talíři je krásně ozdobte a hostina může začít. Výborné jsou potřené marmeládou nebo sladkým tvarohem, ozdobené kopečkem šlehačky nebo zakysané smetany.
Jak udělat extra rychlé lívance
Z uvedeného množství připravíte lívance pro čtyři strávníky.
- Na těsto potřebujete 2 hrnky hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 4 lžíce cukru krupice, 2 vajíčka, 1 hrnek mléka a 2 lžíce oleje.
- Dále budete potřebovat olej na smažení a suroviny na ozdobení hotových lívanců.
- Nejprve společně promíchejte všechny suroviny. Když si na pomoc vezmete tyčový mixér, získáte během chvilky krásně hladké těsto.
- Na pánvi rozpalte olej. Můžete použít lívanečník, který vám umožní bez námahy zachovat pěkné a jednotné tvary lívanečků.
- Těsto dávejte na pánev (nebo lívanečník) malou naběračkou a snažte se o stále stejné množství těsta pro každý lívaneček. Olej je během smažení potřeba dolévat.
- Tip: Pokud máte elektrický palačinkovač, využijete jej i na pečení lívanců. Těsta nedávejte příliš velkou vrstvu. Palačinky snadno upečete nasucho. Některé palačinkovače mají druhou plotýnku určenou pro pečení lívanců.
- Lívance smažte pozvolna, při prudkém smažení by mohly začít na povrchu tmavnout, ale přitom by nemusely být dobře propečené.
- Jakmile jsou lívance hotové, osušte je na ubrousku a rovnejte na talíře.
- Zdobte je po libosti - každému tak, jak má nejraději. Lívance jsou nejchutnější čerstvé, ideálně ještě teplé.
Podívejte se na kompletní postup popsaných lívanečků v následujícím videu. Doporučujeme k přečtení i komentáře pod receptem. Dozvíte se tam mnoho zajímavých tipů a rad - např. když nahradíte mléko kefírem, budou prý lívance ještě lepší.
Komentáře