Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečený bůček je klasikou české kuchyně, specifickou pro svou šťavnatost a křupavou kůrku. I když může na první pohled vypadat příprava tohoto pokrmu složitě, s několika jednoduchými triky docílíte dokonale upečeného bůčku.

Kvalitní příprava bůčku je základem úspěchu. Důležité je maso nejprve důkladně očistit a osušit. Poté nařízneme kůži, aby se lépe propekla a získala krásnou křupavou konzistenci. Pokud máme čas, doporučujeme bůček alespoň několik hodin marinovat. Díky tomu získá maso bohatší chuť.

Jak upéct vepřový bůček

Je-li kůže příliš tvrdá a nejde krájet, dáme na chvíli péct maso kůží dolů. Po chvíli se tvrdá kůže rozmočí a snáze ji nakrájíme. 

  • Nejprve si zapneme troubu na 150–160 °C. Maso očistíme, nařežeme kůži do mřížky a důkladně do masa vmasírujeme sůl a pepř.
  • Bůček položíme do pekáčku, posypeme kmínem, přidáme na kolečka pokrájený česnek. Podlijeme vodou, přikryjeme víkem nebo alobalem a pomalu pečeme.
  • Během pečení pravidelně podléváme a posledních 30 minut pečeme odkryté. 
  • V posledních 30 minutách zvýšíme teplotu na 200–220 °C. Pro větší křupavost kůžičky můžeme zapnout funkci gril.

Pečený bůček chutná nejlépe s tradičními přílohami - doporučujeme kysané zelí a bramborové knedlíky. Podávat se může také studený s kyselou okurkou a pečivem. Pro osvěžení lze přidat okurkový nebo křenový salát

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky