Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Patizony patří mezi tykve, podobně jako cukety nebo dýně, a podobné je i jejich pěstování. Plody patizonů jsou nejchutnější dokud jsou mladé, ale vzrostlé plody mají delší trvanlivost.

Patizony mají rády teplo a potřebují pravidelnou závlahu. Rostliny jsou keřovitého tvaru a do šířky se, na rozdíl od cuket a dýní, nerozrůstají. Plody patizonů mají diskovitý tvar, mírně zploštělý, a s pěkně vykrojeným okrajem. Barva většiny patizonů je světlá, krémově bílá, ale můžeme pěstovat také žlutooranžové odrůdy. 

Jak pěstovat patizony

Patizony jsou na prostor méně náročné než tykve, které se více rozrůstají do šířky. 

  1. Řadí se mezi teplomilnou plodovou zeleninu. Pěstujeme je na osluněných a vzdušných místech
  2. Semena vyséváme buď přímo do půdy nebo rostliny předpěstujeme a pak teprve vysazujeme do záhonů. K pěstování ve skleníku nebo fóliovníku se kvůli velikosti nehodí. Rostliny z přímých výsevů jsou odolnější než předpěstované sazenice.
  3. Do volné půdy semena vyséváme přibližně v polovině května (po třech zmrzlých mužích), ale pokud je příznivé počasí, můžeme i dříve. Klíčení podpoříme, když záhony přikryjeme bílou netkanou textilií. Další možností k urychlení růstu je dát na záhon černou textilii nebo fólii, udělat do nich malé otvory a vyset semena. Tímto způsobem se půda více zahřeje a vytvoří se větší teplotní pohoda pro malé rostlinky.
  4. Vhodný spon je přibližně 1 metr. Jakmile rostliny povyrostou, velké listy zastíní záhony a plevelu se mezi nimi nedaří. Mezi rostliny můžeme také dát mulč, vhodná je např. sláma.
  5. Rostliny potřebují dostatek vláhy. Zaléváme je buď ráno nebo večer. Zavlažujeme kořeny, ale zbytečně nepoléváme listy.   
  6. Patizony jsou nejchutnější mladé, dokud ještě nemají vyvinutá tuhá semena. Používáme je podobně jako cukety, jsou z nich výborné smažené "řízky" v trojobalu nebo těstíčku, můžeme je přidávat do leča i grilovat. Plody s vyzrálými semeny mají výrazně delší skladovatelnost a vydrží i několik měsíců
Mladé patizony není potřeba loupat. Podle následujícího videa můžete usmažit plátky patizonů v troubě.

                                                                                                                                                                                                                                                     

Další tipy a triky