Jak pěstovat patizony. Péče je snadná, nakrájené plody se výtečně hodí na smažení
Patizony patří mezi tykve, podobně jako cukety nebo dýně, a podobné je i jejich pěstování. Plody patizonů jsou nejchutnější dokud jsou mladé, ale vzrostlé plody mají delší trvanlivost.
Patizony mají rády teplo a potřebují pravidelnou závlahu. Rostliny jsou keřovitého tvaru a do šířky se, na rozdíl od cuket a dýní, nerozrůstají. Plody patizonů mají diskovitý tvar, mírně zploštělý, a s pěkně vykrojeným okrajem. Barva většiny patizonů je světlá, krémově bílá, ale můžeme pěstovat také žlutooranžové odrůdy.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak pěstovat patizony
Patizony jsou na prostor méně náročné než tykve, které se více rozrůstají do šířky.
- Řadí se mezi teplomilnou plodovou zeleninu. Pěstujeme je na osluněných a vzdušných místech.
- Semena vyséváme buď přímo do půdy nebo rostliny předpěstujeme a pak teprve vysazujeme do záhonů. K pěstování ve skleníku nebo fóliovníku se kvůli velikosti nehodí. Rostliny z přímých výsevů jsou odolnější než předpěstované sazenice.
- Do volné půdy semena vyséváme přibližně v polovině května (po třech zmrzlých mužích), ale pokud je příznivé počasí, můžeme i dříve. Klíčení podpoříme, když záhony přikryjeme bílou netkanou textilií. Další možností k urychlení růstu je dát na záhon černou textilii nebo fólii, udělat do nich malé otvory a vyset semena. Tímto způsobem se půda více zahřeje a vytvoří se větší teplotní pohoda pro malé rostlinky.
- Vhodný spon je přibližně 1 metr. Jakmile rostliny povyrostou, velké listy zastíní záhony a plevelu se mezi nimi nedaří. Mezi rostliny můžeme také dát mulč, vhodná je např. sláma.
- Rostliny potřebují dostatek vláhy. Zaléváme je buď ráno nebo večer. Zavlažujeme kořeny, ale zbytečně nepoléváme listy.
- Patizony jsou nejchutnější mladé, dokud ještě nemají vyvinutá tuhá semena. Používáme je podobně jako cukety, jsou z nich výborné smažené "řízky" v trojobalu nebo těstíčku, můžeme je přidávat do leča i grilovat. Plody s vyzrálými semeny mají výrazně delší skladovatelnost a vydrží i několik měsíců.
Komentáře