Jak pěstovat rukolu. Péče je snadná, rostliny potřebují dostatek prostoru a vláhy
Rukola (roketa) je listová zelenina s příjemně štiplavou chutí a pěkně vytvarovanými lístky. Listy si můžeme běžně koupit, prodávají se v plastových vaničkách, stejně jako listy špenátu nebo trhaného salátu. Tato zelenina u nás zažívá v posledních letech velkou popularitu a snadno si ji vypěstujeme.
Svou chutí rukola (roketa) připomíná řeřichu, ředkvičky nebo křen, a nechutná každému. Pokud ale patříte mezi její příznivce, můžete si ji snadno vypěstovat. Rostlina je nenáročná na prostor a snadno se sklízí. Její listy na talíři působí velmi ozdobně. Hodí se k doplnění jídel studené i teplé kuchyně, přidáváme je do svačinových baget a salátů, zdobíme jimi pizzu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak pěstovat rukolu
Pěstování rukoly je snadné.
- Rukolu pěstujeme jako jednoletku ze semínek.
- Semínka rukoly vyséváme obvykle na záhon, ale k pěstování stačí také truhlík nebo květináč.
- Rukolu lze pěstovat i na vatě nebo vlhkém ubrousku, obdobně jako známou řeřichu. V zimě nám příjemně obohatí jídelníček. Podívejte se, jak nakličovat semena tvořící gel.
- Výsevy provádíme od března do srpna, a to buď do řádků nebo naširoko. Nejlepší jsou opakované výsevy, abychom měli stále k dispozici svěží a chutné mladé listy.
- Na konci léta semena vyséváme do chráněných prostor (do fóliovníku) nebo je na záhonech přikryjeme bílou netkanou textilií, rostliny oceníme pro zimní a časnou jarní sklizeň.
- Semínka nevyséváme příliš husto - budou potřebovat ke svému růstu a rozrůstání prostor.
- Pravidelná zálivka je nutná především během léta, aby si listy zachovaly dobrou chuť.
- Když rostliny začnou vykvétat, již ztrácí příjemnou chuť - listy jsou tužší, štiplavé a nahořklé. Rostliny vytrháme a raději pěstujeme "další dávku".
- Když necháme rukolu vykvést, sama se vysemení a pokud semínkům dáme příležitost, vyrostou další mladé rukoly. Když je třeba, přesadíme je na vhodné místo.
- Letní teploty způsobují dřívější vybíhání rostlin do květu, proto je vhodnější stanoviště v polostínu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak sklízet rukolu
Výborné listy využijeme především v syrovém stavu. Hodí se také na přípravu pesta.
- Se sklizní rukoly začínáme již přibližně měsíc po výsevu, někdy později - v závislosti na počasí.
- Sklízíme buď jednotlivé listy nebo seřezáváme (pomocí nože či nůžek) celé rostlinky (asi 2,5 cm nad povrchem půdy). Ty pak znovu obrazí a brzy můžeme sklízet další úrodu.
- Sklizené listy rukoly spotřebujeme vždy co nejdříve po sklizni. Dobře je před konzumací umyjeme, aby v nich nezůstala zemina nebo hmyz.
Podle následujícího videa připravíte výborné pesto z rukoly:
Komentáře