Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak sušit vlašské ořechy: Poradíme vám, co s nimi, aby nezplesnivěly
Zdroj: Freepik

Vlašské ořechy, zbavené zelené slupky, musí projít procesem sušení. Právě vyloupnuté skořápky jsou vlhké a pokud je neusušíme, mohou rychle zplesnivět. Ořechy ve skořápkách pak černají a jsou hořké.

Ořechy ve skořápkách musíme sušit ve vhodných podmínkách, aby byly dokonale proschlé. Jejich největším nepřítelem je totiž plíseň, která dokáže znehodnotit celou sklizeň ořechů. Poradíme vám, jak ořechy po sklizni usušit.

Jak sušit vlašské ořechy

Ořechy rozložíme do jedné vrstvy na lísky a umístíme na teplé místo:

  • Nejvhodnější je sušit ořechy venku na podzimním sluníčku a ve větru - to stačí, aby skořápky proschly. Na noc nebo při očekávání deště musíme ořechy uklidit pod střechu.
  • Ořechy, rozložené na lísky v teplé a suché místnosti, se usuší v průběhu 4–6 týdnů, pokud jim zajistíme cirkulaci čerstvého vzduchu bez větších výkyvů teplot.
  • K sušení ořechů můžete využít sušičku na ovoce. Ořechy sušíme při střední teplotě. Příliš vysoká teplota není vhodná.

Skořápky při sušení musíme kontrolovat - plesnivé ořechy okamžitě vyhodíme. Ořechy po usušení skladujeme v látkových nebo síťovaných pytlích, zavěšených u stropu. Použít můžeme i papírové bedny nebo plastové přepravky vyložené papírem.

Komentáře

Další tipy a triky