Jak používat restovanou zeleninu. K čemu se takto připravená zelenina hodí
Restovaná zelenina dodá našim pokrmům tu správnou chuť. Je krátce připravená na malém množství tuku, přičemž si zachová krásné a výrazné barvy, svěžest a vůni. S restovanou zeleninou získá naše vaření nové chuťové rozměry.
Restování je snadný a rychlý postup, který zvládnou i začátečníci. Zeleninu vlastně krátce opečeme na pánvi s trochou tuku nebo jen na pánvi tukem vytřené. Zelenina získá báječnou chuť a přitom si zachová křehkost, křupavost a barevnost.
Podívejte se, jak při restování postupovat:
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Využití restované zeleniny
Nejčastěji restujeme cibuli, pórek, barevné papriky, rajčata, cukety, lilek, květák, brokolici, mrkev, celer a petržel. K zelenině můžeme orestovat také houby, výborné jsou restované žampiony. A k čemu restovaná zelenina slouží?
- Nepotřebuje již další kuchyňskou úpravu a můžeme ji hned servírovat. Podáváme ji k bramborám, masu i ke grilovaným jídlům. Můžeme ji připravit k těstovinám, rýži, kuskusu nebo bulguru. Hodí se do pomazánek nebo salátů. Výborná je doplněná sýry (např. balkánským sýrem). Příklady vhodných kombinací najdete v receptech našich čtenářů.
- Používáme ji běžně jako výborný základ některých tepelně upravených jídel. Především restovaná cibule je důležitým základem gulášů, některých polévek, omáček nebo např. karbanátků. Také polévky s orestovanou zeleninou chutnají skvěle.
- Tip: Vyzkoušejte na proužky nakrájenou kapii restovanou (tedy krátce opečenou) na malém množství oleje. Stačí ji trochu posolit a můžete ji hned po upečení podávat na topinkách nebo po vychladnutí na krajíčcích chleba s máslem. Toto velmi jednoduché jídlo je velkou pochoutkou.
Následující video vám ukáže, jak postupovat při restování zeleniny. Jakou zeleninu použijete, záleží na vás.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak restovat žampiony. Jednoduchá úprava žampionů nám zabere jen chvilku a skvěle si pochutnáme
Jak si uchovat papriky na zimu? Snadno je můžeme zamrazit, nebo pečené naložit do oleje, je to delikatesa!
Cibule smažená dozlatova, dočervena, karamelizovaná nebo jen zesklovatělá. Jak postupovat?
Komentáře