Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí marmelády získávají na oblibě. S minimálními nároky na suroviny získáme kvalitní polotovar na přípravu dalších dobrot. Mnohým z nás stačí namazat marmeládu na chléb s máslem, ale můžeme ji využít i v sladkých jídlech nebo moučnících.

Marmeláda nesmí být ani řídká, ani moc tuhá. Řídká by tekla, tuhá jde špatně rozetřít. Marmeládu vaříme podle osvědčených receptů. Společným postupem většinou je, že rozvařený ovocný protlak zahustíme cukrem s pektinem, povaříme a po rosolovací zkoušce lijeme do sklenic.

Jak poznat, že je marmeláda hotová

Hotovou marmeládu poznáme pomocí vychytávek našich babiček.

Marmeláda už nepění (pěnu během vaření sbíráme), po okrajích kastrolu zasychá a rosolovací zkouška vyjde pozitivně. Rosolovací zkoušku provedeme tak, že horkou marmeládu kápneme na porcelánový talířek. Pokud kapka zůstane stejná, jen po chvíli ztuhne, je hotovo. Pokud se rozlije a pořád teče, vaříme dál, případně přidáme kyselinu citronovou nebo více pektinu.

 

Teď už budou jistě vaše marmelády dokonalé. Začátečníkům ještě nabízíme názorné video na meruňkovou marmeládu, podle kterého se jim zavařenina jistě povede.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky