Angreštová marmeláda
Angreštová marmeláda má své zastánce i odpůrce. Přítomnost drobných semínek někomu vadí, ale k angreštu prostě patří. Marmeláda z angreštu je pikantní a výborná na palačinky, k lívancům i na chléb s máslem.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 1 967 kJ / 470 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 8,00 g |
Tuky | 2,00 g |
Vláknina | 30,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 70 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 90,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Někdo se snaží před vařením angrešt zbavit většiny zrníček, ale my to máme moc rádi takhle.
Marmeláda je hezky tuhá a pikantní.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
24. 7. 2020 22:07
já se také musím zasnít... Když jsem byla malá, špendlíky rostly v každém humně. Měli jsme tři nebo čtyři stromy. Pak přišla šarka a všechny se ztratily. I v kraji. Vzpomínám na řeči kolem plodů - marmeláda a kolik, slivovice a kolik? Bylo to každý rok.
24. 7. 2020 19:23
casino: och, mé dětství, úplně vidím u babičky na zahradě strom a na něm ty nádherné žluté sladké voňavé špendlíky, aspoň jsme jim tak říkali - prostě žlutá švestička.....
24. 7. 2020 19:17
SilviaD: žluté švestky. Ta naše ještě nerodí, koupili jsme ji proto, že jsem si pamatovala na jejich dobrou chuť z dětství https://www.prodejstromku.cz/produkt/spendlik-sves...
24. 7. 2020 19:02
Čo sú to prosím pekne špendlíky?
24. 7. 2020 15:49
casino: díky za radu, v receptu to nějak upravím. Marmošku jsme už dlouho nedělali, její spotřeba u nás klesla.
Co se týká špendlíků, dají se ještě koupit, i nám v zahradě jeden mladý roste. Budete-li chtít, můžu vám do sz poslat odkaz na zahradnictví. Koupila jsem tam mj. i jaderničku, na kterou jsem do té doby jen vzpomínala (na chutě z dětství)
Co se týká špendlíků, dají se ještě koupit, i nám v zahradě jeden mladý roste. Budete-li chtít, můžu vám do sz poslat odkaz na zahradnictví. Koupila jsem tam mj. i jaderničku, na kterou jsem do té doby jen vzpomínala (na chutě z dětství)
24. 7. 2020 15:17
no, normalne pasiruju, ale rekla jsem si, ze se mi pasirovač nechce umývat :))) tak jsem vyzkousela ruční mixér. Ja ji mám radsi hladkou. Doufam, že tento rok špendlíky stihnu otrhat.
A tak ráda bych si dala angreštovou marmeládu, ta je taky naprosto dokonalá. Ale už nekolik let máme vždy jen par angreštu asi tim suchem.
A tak ráda bych si dala angreštovou marmeládu, ta je taky naprosto dokonalá. Ale už nekolik let máme vždy jen par angreštu asi tim suchem.
24. 7. 2020 13:34
Frantiska:
Jj, jak píšete! Možná za to můžou i novináři!! Zde je to patrné už z názvu!!! https://www.idnes.cz/hobby/domov/mirabelky-spendli...
Mixujete?
Já míval na špendlíkové "marmeládě" nejraději právě ty slupečky které se vařením smotaly v ruličky ne nepodobné jakémusi želé...
Jj, jak píšete! Možná za to můžou i novináři!! Zde je to patrné už z názvu!!! https://www.idnes.cz/hobby/domov/mirabelky-spendli...
Mixujete?
Já míval na špendlíkové "marmeládě" nejraději právě ty slupečky které se vařením smotaly v ruličky ne nepodobné jakémusi želé...
24. 7. 2020 12:46
casino: špendlíky pořád exitistují :) a nejdou splést ani s jednou věcí, kterou jsi uvedl. Přijde mi, že někde v novinách napsali, ze si to lidi pletou a pak se to najednou objevuje, když nekdo napise slovo špendlík nebo mirabelka.
Ale už vím, proč jsem měla minule špendlíkovou marmeládu taky tekutou, už mixovat nebudu
Ale už vím, proč jsem měla minule špendlíkovou marmeládu taky tekutou, už mixovat nebudu
24. 7. 2020 11:12
Óóó přírodo! Co bych za to dal, potkat špendlík (slivoň)
Danny668: "už jsem kdysi rozmixovala špendlíky"
Pokud to bylo v minulém miléniu, pak snad
...a pokud to bylo pozdejc, pak blednu závistí
No a nebyly to spíše mirabelky, či snad myrobalán, he?
https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/spendliky-po...
Danny668: "už jsem kdysi rozmixovala špendlíky"
Pokud to bylo v minulém miléniu, pak snad
...a pokud to bylo pozdejc, pak blednu závistí
No a nebyly to spíše mirabelky, či snad myrobalán, he?
https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/spendliky-po...
24. 7. 2020 08:20
Včera jsem vyzkoušela, chutově je opravdu moc dobrý, ale příště nebudu mixovat, asi se tím naruší ta schopnost želírování, mám ho řídký. už jsem kdysi rozmixovala špendlíky a taky neztuhly, když nemixuju, je džem super.
12. 1. 2017 14:50
Taky dávám jen cukr, ale objevuje se tam pak trochu tekutiny, což není na škodu. Dokud se angrešt vaří, rozšťouchám ho šťouchadlem na brambory a tak ho potom naliji do sklenic. Nic nemixuji, nepasíruji ani necedím. Zkusil jsem jednou přidat badyán a vanilkový cukr, ale bez nich je to asi lepší.
31. 7. 2016 19:55
Tak tohle je fakt bomba. Žádný odpad a marmeláda je vynikající. Hustá, ani jsem nedala žádný želírovací prostředek. Díky za recept.
21. 7. 2016 19:28
Jan: no vidíš - a my mezi zuby zrníčka rádi. Jak tady, tak i v malinové nebo ostružinové
21. 7. 2016 19:08
Jan: Máš pravdu, do ríbezlí, josty a egrešov žiadne pektogely ani želírovací cukor netreba. Želíruje to nádherne, toto ovocie má veľa pektínu.
21. 7. 2016 16:41
Marmeláda z rybízu červeného a černémo a angrešt. Tu vařím pravidelně, ale pasíruji, zrnka a slupky né.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 2 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 4 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 6 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 7 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 9 hodinami
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 10 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Domácí šunková pěna
Hanicka81 uvařila před 12 minutami
Autentické špagety carbonara podle Emanuela
tomekat uvařila před 57 minutami
Spaghetti alla Carbonara
tomekat uvařil před 58 minutami
Rychlý tvarohový koláč z drobenky s ovocem
Nat_Nemcova uvařila před 1 hodinou
Grilované makrely
mkab uvařil před 1 hodinou
Jahodové řezy
Soninka uvařila před 3 hodinami
Kuřecí plátky na sušených rajčatech, bylinkách a česneku
Ivapur uvařila před 3 hodinami
Polévka z mladého zelí
terezaST uvařil před 3 hodinami
Babiččin perník
horackovapetra uvařila před 3 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Anýz, koření s výraznou chutí, se používá do sladkého i slaného pečiva a k nakládání zeleniny
Jak poznat správně uvařenou marmeládu. Jednoduché želírovací zkoušky znaly už naše babičky. Stačí se podle nich řídit
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
Další recepty
Tématické fráze: rakytníkový sirup recept rakytníková šťáva recepty angreštová štáva za studena výroba rakytníkového sirupu recept na džem z angreštu rakytníkový sirup vyroba rakytník recepty džem z angrestu recept jak zpracovat rakytník rakytníková šťáva výroba rakytníková šťáva recept vyroba marmelad recepty recept na rakytníkový sirup angrešová marmeláda jak uvařit kukuřici džem z josty za studena jak zpracovat jostu marmeláda z ringlí agreštová marmeláda recepty na zpracování angreštu
Suroviny: angrešt, cukr, želírovací přípravek
Angreštová marmeláda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4856
29 názorů