Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

3 tipy, jak poznat správně zralé avokádo: Jen na takovém si totiž opravdu pochutnáte
Zdroj: Pixabay, FoodieFactor

Avokádo zvyšuje výživovou hodnotu pokrmů a je bohaté na zdravé tuky, draslík i další minerální látky. Díky jeho jemné a nepříliš výrazné chuti se hodí do mnoha jídel. Víte, jak poznat jeho správnou zralost, abyste si na něm pochutnali?

U avokáda je velmi důležité včas poznat jeho zralost. Na jeho nedozrálých či přezrálých plodech si jen stěží pochutnáte. Pojďte se s námi podívat, jak poznat správně zralé avokádo, vhodné k použití v kuchyni. Není na tom nic složitého.

Jak nakupovat avokádo

Máme pro vás několik rad:

  1. Na první pohled by avokádo mělo být tmavě zelené, z dáli vypadající jako téměř černé. Avšak pozor, některé obchodní řetězce mívají v nabídce i druh avokád, která jsou sytě zelená a přesto již zralá. Proto tuto pohledovou kontrolu berte pouze jako orientační.
  2. Zásadní je kontrola pohmatem. Zralé avokádo by mělo být pružné, ale stále pevné. Pokud je velmi světlé a tvrdé, je nedozrálé. Naopak pokud je měkké tak, že se vám do něj prsty lehce zaboří, je již přezrálé a s velkou pravděpodobností i nahnilé. Avokáda se šedou slupkou ihned zavrhněte, je to známka špatného skladování, které se odráží na jeho chuti i kvalitě.
  3. Doporučujeme vybírat avokáda se stopkou, která je za nás nejspolehlivějším ukazatelem jeho čerstvosti. Zkuste ji odloupnout. Pokud jde lehce a avokádo je pod ní světle zelené či zelenožluté, je akorát zralé ke konzumaci. V případě, že stopka odloupnout nejde, ještě zralé není. Pokud je avokádo pod stopkou hnědé, je přezrálé a nejspíše je hnědé i vevnitř, tedy není již vhodné k jídlu.

Vzhled avokáda po rozkrojení

Po rozkrojení by avokádo mělo by být jasně žlutozelené s máslovou konzistencí. Pokud nelze roztírat kvůli jeho tvrdosti, je stále nezralé, a je-li vnitřní masa hnědá, začalo se již přezráním kazit a je nutno celý kus vyhodit.

Avokádo má mnohá využití - je vhodné do pomazánek, zmrzlin, polévek, sushi, ale lze jej i jednoduše namazat na pečivo nebo nakrájet do zeleninového salátu. Vyzkoušejte podle našeho video-receptu zdravou alternativu ke sladkým čokoládovým pomazánkám, nutellu z avokáda. Věříme, že si pochutnáte.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky