Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak poznat kvalitní vlašské ořechy? Jen takové se hodí ke konzumaci, při špatném prosušení nebo skladování snadno chytnou plíseň
Zdroj: Pixabay

Vlašské ořechy jsou velmi výživnou potravinou, kterou bychom měli zařazovat do jídelníčku co nejčastěji. Platí to ale pouze pro zdravé a kvalitní ořechy. Pokud jsou v nedobrém stavu, mohou nám naopak uškodit.

Vlašské ořechy potřebují po sklizni důkladné vysušení, jinak se do nich snadno dostane plíseň. Ta ohrožuje také ořechy, které před sběrem necháme dlouho ležet pod stromem při vlhku a deštivém počasí. Často i ořechy, které sklidíme jako poslední, mají nižší kvalitu.

Jak poznat zdravé ořechy

Vnitřek ořechu je skrytý ve skořápce, proto jejich kvalitu často poznáme až po rozlousknutí.

  1. Ořechy nesmí být uvnitř zčernalé ani jinak nezvykle zbarvené.
  2. Rozhodně nesmí být napadené plísní - ta se projevuje často jen jako jemné chmýří na jádrech ořechů. Takové ořechy hned vyhodíme.
  3. Ani skořápka ořechů by neměla být poškozená - v tom případě by se totiž snadno stala vstupní branou pro houbové choroby.
  4. Úplně čerstvé a ještě nevysušené ořechy mívají lehce nahořklou chuť, to ale neznamená, že jsou špatné. Po usušení hořkost vymizí.
  5. Ořechy, které ležely dlouho ve vlhku pod stromem, mohou mít známky plísně i zvenku na skořápkách, takové ani nesušíme a vyhodíme je rovnou.
  6. Ořechy s méně pevnou skořápkou (papírky) mají kratší trvanlivost, proto je spotřebujeme dříve než ty, které mají tvrdou skořápku.

Dobře prosušené ořechy skladujeme na suchém a vzdušném místě. Chráníme je před mrazem i před přílišným teplem. Dáme pozor, aby se k nim nedostaly myši. Obvykle je spotřebujeme před další sklizní, ale vydrží i déle.

 

Komentáře

Další tipy a triky