Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Uzení je tisíce let starý způsob konzervace surovin, který je v dnešní době oblíbený spíše pro jeho typickou chuť a aroma. Proto během podzimních večerů můžete cítit, že se udírny v zahradách sousedů rozpálily.

Prvním důležitým krokem před uzením je výběr masa. K tomu se hodí především tučnější kousky, například krkovice, bůček, plec, koleno nebo žebra. Udit však můžete také drůbež, ryby, sýry i domácí uzeniny jako jsou klobásy či špekáčky.

Jak naložit maso k uzení

K nakládání masa vám poslouží pouze základní suroviny - sůl a koření. Sůl je při nakládání podstatná, jelikož je konzervantem a zabraňuje zkažení masa. Představíme vám dvě možnosti, jak maso naložit:

  1. Naložení masa nasucho: U tohoto způsobu nakládání je třeba sůl s kořením důkladně vtírat do povrchu masa, které poté neprodyšně a pevně zabalíte. Takto připravené maso skladujete zatížené v nádobě bez přístupu vzduchu - při teplotě do 4 °C, zhruba 3–6 týdnů (podle množství kusů masa).
  2. Naložení masa do roztoku: Jak název napovídá, u tohoto způsobu budete maso nakládat do solného roztoku v přesném poměru. Nejčastěji se využívá 8% lák, což znamená 800 g soli na 10 litrů vody. K tomuto roztoku můžete přidat koření podle chuti - nejčastěji česnek, mletou sladkou i uzenou papriku, drcený kmín, z bylinek pak rozmarýn a tymián. Naložené maso v roztoku skladujte opět v lednici zatížené v nádobě po dobu 3–6 týdnů. Nezapomínejte maso průběžně kontrolovat.

Na podzimní uzení masa se těší mnoho z nás, získáme tak voňavé dobroty na zimní období. Je to však zdlouhavý proces, k němuž se pojí i časté chyby, kterých se dopouštíme. Připravit si můžete uzené koleno podle videoreceptu:

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli