Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bílá omáčka, bešamel, je hladká a hustá, konzistencí připomíná smetanu. Připravuje se z hladké mouky, másla a mléka. Můžeme vyrobit hustší nebo řidší bešamel.

Řidší bešamel je skvělý na zahušťování polévek a omáček, hustší se uplatní jako oblíbené pojivo do zapékaných pokrmů, nákypů a dalších jídel. Bešamel můžeme dochutit, oblíbenou možností je cibule, kterou osmažíme na másle dříve než přisypeme mouku.

Jak připravit bešamel

Postup je snadný, ukážeme vám ho v několika bodech.

  1. Na plotýnku položíme hrnec, do kterého dáme rozehřát 30 g másla.
  2. Přidáme 30 g hladké mouky.
  3. Z másla a mouky připravíme za stálého míchání jíšku.
  4. Zalijeme 500 ml studeného mléka.
  5. Můžeme lehce ochutit muškátovým květem, a osolíme.
  6. Provaříme.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky