Jak připravit bramborové krokety: Využijte přebytek bramborové kaše z přechozího dne
Krokety se v minulosti považovaly za lepší přílohu než hranolky. Nejspíše však jen z důvodu časové náročnosti, protože jejich příprava trvá o něco déle oproti přípravě hranolek. Do kroket lze využít přebytečné suroviny, především bramborovou kaši.
V dětství pro nás byly krokety vzácnou pochoutkou, kterou jsme si dopřávali jen v letních měsících na koupališti. To jsme však ještě netušili, jak snadno se dají připravit doma a že do nich můžeme zužitkovat bramborovou kaši z předchozího dne.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit bramborové krokety
K přípravě bramborových kroket jsou potřeba předem uvařené brambory (nejlepší jsou moučné, tedy varný typ C) nebo zbylá bramborová kaše.
- Do rozšťouchaných brambor s trochou rozpuštěného másla vmíchejte vejce, sůl, pepř, nastrouhaný tvrdý sýr a koření podle vašich preferencí a chutí.
- Pokud použijete bramborovou kaši, pozor na koření – ochucená již je.
- Přidat můžete i čerstvou petrželku nebo jiné bylinky.
- Postupně do směsi přidávejte strouhanku či mouku do té doby, než přestane být moc lepivá. Směs však nesmí být ani příliš hustá, aby výsledné krokety nebyly hutné.
- Krokety můžete ozvláštnit náplněmi. Ať už zvolíte kostičky sýru, šunku, sušená rajčata či ochucený špenát, rozhodně nesáhnete vedle.
- Poté mokrýma rukama tvarujte krokety – kuličky, šišky, placičky, jaké tvary vás napadnou. Jen se snažte o tvary menší, aby se dobře propékaly.
- Připravené krokety ještě obalte v rozšlehaném vejci a následně ve strouhance. Toto opakujte dvakrát, aby se při smažení vytvořila pevná krusta, která udrží obsah uvnitř.
- Nakonec je smažte ve vyšší vrstvě oleje dozlatova, upečte v troubě nebo připravte v horkovzdušné fritéze.
- Hotové krokety vkládejte na papírový ubrousek, který absorbuje přebytečný tuk.
S našimi tipy určitě zvládnete chutné krokety, které vás vrátí zpět do dětských let. Jsou skvělé jako chuťovka s libovolným dipem nebo zeleninovým salátkem, ale také v podobě přílohy.
Komentáře