Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit cibulovou jíšku? Bez ní některá jídla nemají tu správnou chuť
Zdroj: freepik

Pokud umíte připravit obyčejnou jíšku, zvládnete snadno i cibulovou. Není na tom nic složitého a do některých jídel je tato jíška prostě nejlepší. Teprve správně připravená jíška dá mnoha omáčkám nebo polévkám typickou chuť.

Cibulová jíška má výraznou chuť a je skvělá do zelí, špenátu, hustých polévek a luštěninových pokrmů. K přípravě cibulové jíšky potřebujeme tuk, mouku a cibuli. Vhodná je cibule bílá i červená, případně můžeme zkombinovat obě.

Jak připravit cibulovou jíšku

Postup je zcela jednoduchý:

  1. Na tuku zpěníme jemně nakrájenou cibuli do růžova, pak přidáme mouku.
  2. Stále mícháme, dokud jíška nezíská zlatožlutou barvu.
  3. Cibulovou jíškou zahušťujeme obdobně jako obyčejnou jíškou. Máme dvě možnosti - buď do ní přidáme tekutinu nebo naopak ji přidáme do tekutiny.
  4. Povaříme ji v pokrmu minimálně 15–20 minut.

Cibulová jíška s paprikou

Do některých jídel cibulovou jíšku ještě vylepšíme přidáním papriky (koření).

  1. Nejprve připravíme cibulovou jíšku podle předchozího postupu.
  2. Přidáme k ní lžičku mleté sladké (nebo pálivé) papriky a rychle zamícháme, opravdu jen chvilku, aby paprika nezhořkla.
  3. Co nejrychleji podlijeme jíšku tekutinou a dál už pokračujeme podle receptu.

Taková jíška se skvěle hodí např. do segedínského guláše i jiných pokrmů podobného typu.

Podívejte se ještě na další možnosti zahušťování jídel, určitě se vám budou hodit.

 

 

Komentáře (2)

Dobrý den. Jak prosím udělat cibulovou jíšku, aby se po přidání mouky nepřichytávala na dno hrnce?Jsem začátečník, tak nevím 😢. Děkuji moc. Hezký den 🙌

Dalbas: Dobrý den. mouka se v jíšce přichytává vlivem cukru a dalších látek, které se z cibule při tepelné úpravě uvolní. Zkuste použít nepřilnavou pánev. Také je lepší přidat tekutinu do jíšky než naopak, jíška se pak lépe uvolní ode dna, lépe se rozprostře v pokrmu a ochutí ho. Hodně zdaru :-K

Další tipy a triky