Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit cibulovou jíšku? Bez ní některá jídla nemají tu správnou chuť
Zdroj: freepik

Pokud umíte připravit obyčejnou jíšku, zvládnete snadno i cibulovou. Není na tom nic složitého a do některých jídel je tato jíška prostě nejlepší. Teprve správně připravená jíška dá mnoha omáčkám nebo polévkám typickou chuť.

Cibulová jíška má výraznou chuť a je skvělá do zelí, špenátu, hustých polévek a luštěninových pokrmů. K přípravě cibulové jíšky potřebujeme tuk, mouku a cibuli. Vhodná je cibule bílá i červená, případně můžeme zkombinovat obě.

Jak připravit cibulovou jíšku

Postup je zcela jednoduchý:

  1. Na tuku zpěníme jemně nakrájenou cibuli do růžova, pak přidáme mouku.
  2. Stále mícháme, dokud jíška nezíská zlatožlutou barvu.
  3. Cibulovou jíškou zahušťujeme obdobně jako obyčejnou jíškou. Máme dvě možnosti - buď do ní přidáme tekutinu nebo naopak ji přidáme do tekutiny.
  4. Povaříme ji v pokrmu minimálně 15–20 minut.

Cibulová jíška s paprikou

Do některých jídel cibulovou jíšku ještě vylepšíme přidáním papriky (koření).

  1. Nejprve připravíme cibulovou jíšku podle předchozího postupu.
  2. Přidáme k ní lžičku mleté sladké (nebo pálivé) papriky a rychle zamícháme, opravdu jen chvilku, aby paprika nezhořkla.
  3. Co nejrychleji podlijeme jíšku tekutinou a dál už pokračujeme podle receptu.

Taková jíška se skvěle hodí např. do segedínského guláše i jiných pokrmů podobného typu.

Podívejte se ještě na další možnosti zahušťování jídel, určitě se vám budou hodit.

 

 

Komentáře

Dalbas: Dobrý den. mouka se v jíšce přichytává vlivem cukru a dalších látek, které se z cibule při tepelné úpravě uvolní. Zkuste použít nepřilnavou pánev. Také je lepší přidat tekutinu do jíšky než naopak, jíška se pak lépe uvolní ode dna, lépe se rozprostře v pokrmu a ochutí ho. Hodně zdaru :-K

Dobrý den. Jak prosím udělat cibulovou jíšku, aby se po přidání mouky nepřichytávala na dno hrnce?Jsem začátečník, tak nevím 😢. Děkuji moc. Hezký den 🙌

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky