Jak připravit cibulovou jíšku? Bez ní některá jídla nemají tu správnou chuť
Pokud umíte připravit obyčejnou jíšku, zvládnete snadno i cibulovou. Není na tom nic složitého a do některých jídel je tato jíška prostě nejlepší. Teprve správně připravená jíška dá mnoha omáčkám nebo polévkám typickou chuť.
Cibulová jíška má výraznou chuť a je skvělá do zelí, špenátu, hustých polévek a luštěninových pokrmů. K přípravě cibulové jíšky potřebujeme tuk, mouku a cibuli. Vhodná je cibule bílá i červená, případně můžeme zkombinovat obě.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit cibulovou jíšku
Postup je zcela jednoduchý:
- Na tuku zpěníme jemně nakrájenou cibuli do růžova, pak přidáme mouku.
- Stále mícháme, dokud jíška nezíská zlatožlutou barvu.
- Cibulovou jíškou zahušťujeme obdobně jako obyčejnou jíškou. Máme dvě možnosti - buď do ní přidáme tekutinu nebo naopak ji přidáme do tekutiny.
- Povaříme ji v pokrmu minimálně 15–20 minut.
Cibulová jíška s paprikou
Do některých jídel cibulovou jíšku ještě vylepšíme přidáním papriky (koření).
- Nejprve připravíme cibulovou jíšku podle předchozího postupu.
- Přidáme k ní lžičku mleté sladké (nebo pálivé) papriky a rychle zamícháme, opravdu jen chvilku, aby paprika nezhořkla.
- Co nejrychleji podlijeme jíšku tekutinou a dál už pokračujeme podle receptu.
Taková jíška se skvěle hodí např. do segedínského guláše i jiných pokrmů podobného typu.
Komentáře
21. 10. 2024 07:54
5. 10. 2024 15:46