Jak připravit dokonalé pařížské rohlíčky. Křehké těsto s nadýchaným krémem
Křehké těsto s ořechovým nádechem, nadýchaný kakaový krém, to vše obalené v čokoládě - tak to jsou pařížské rohlíčky. Toto báječné cukroví není složité na přípravu a doslova se po něm zapráší. Poradíme, jak rohlíčky upéct.
Pařížské rohlíčky jsou typickým vánočním cukrovím i zákuskem běžně dostupným v cukrárnách. Jsou upečené z ořechového těsta, doplněné vyšlehaným pařížským krémem ze smetany, čokolády a kakaa, polité báječnou čokoládovou polevou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit ořechové těsto
Do ořechového těsta nejčastěji využíváme vlašské, lískové i pekanové ořechy, které nameleme co nejjemněji, aby bylo těsto křehké. Pro tento recept využijeme méně časté solené arašídy, které těsto báječně navoní.
Na těsto budeme potřebovat: 120 g slaných arašídů, dále 210 g cukru krupice, 75 g bílků a 3 g soli.
- Všechny suroviny připravíme do mixéru a rozmixujeme na co nejjemnější hmotu.
- Poté rozmixovanou směs naplníme do cukrářského sáčku a na plech vyložený pečicím papírem tvarujeme rohlíčky, které necháme zaschnout 15–20 minut při pokojové teplotě.
- Rohlíčky pečeme při 180 °C zhruba 15–20 minut do tmavší karamelové barvy.
Jak připravit pařížský krém
Pařížský krém je nadýchaný, s plnou čokoládovou chutí, vyráběný nejčastěji z čokolády nebo také z holandského kakaa a smetany.
Na krém budeme potřebovat: 400 g smetany ke šlehání, dále 100 g másla, 100 g třtinového cukru,160 g hořké čokolády, 80 g kakaa a 1 g skořice.
- Všechny ingredience kromě čokolády smícháme v kastrůlku a na mírném ohni vaříme za neustálého míchání metličkou, abychom krém nepřipálili.
- Do horké směsi nyní přidáme čokoládu a mícháme do rozpuštění, poté krém odstavíme z plotýnky.
- Hotový krém přelijeme do misky a uložíme do lednice vychladit.
- Po vychlazení stříkáme krém na vychlazené rohlíčky pomocí cukrářského sáčku, hotové rohlíčky přesuneme do lednice na hodinu ztuhnout.
- Nyní si rozpustíme čokoládu s kakaovým máslem (případně s olivovým či kokosovým olejem) a rohlíčky do čokolády namáčíme a opět necháme ztuhnout.
Pokud si nebudete vědět rady, jak postupovat při pečení pařížských rohlíčků, můžete si je připravit podle následujícího videoreceptu, který vás postupem provede krok za krokem.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak nastrouhat či nasekat ořechy? Vsaďte na kuchyňského robota nebo ostrý nůž
Cukrář Josef Maršálek radí, jak poznat kvalitní čokoládu a jak z ní připravit perfektní pařížský krém
Retro dezert: Upečte si pařížské rohlíčky jako z cukrárny! Dokonalá kombinace krému a křupavého těsta vás nadchne!
Komentáře