Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit domácí lečo? Rychlou zeleninovou večeři si můžete zavařit i na zimu
Zdroj: TopRecepty.cz

Zeleninové lečo je letní pochoutka plná vitamínů, kterou připravovaly již naše babičky. Díky sterilizaci si ho můžete připravit jako polotovar na zimu i vy. Jistě pak oceníte především rychlou přípravu večeře nebo lehčího oběda, která bude díky zavařené zelenině trvat jen pár minut.

V polovině prázdnin oplývají zahrady velkou úrodou paprik, rajčat i cuket. Pokud i vy máte přebytky této zeleniny, nejlepší způsob jak je zpracovat, je uvařit si z ní lečo. Každý si jistě vzpomenete, že lečo vždy patřilo mezi typickou prázdninovou večeři nebo lehčí oběd, ke kterému stačilo zakousnout už jen kousek čerstvého pečiva.

Jednoduchý a chutný pokrm

Na přípravě není vůbec nic složitého, stačí mít kvalitní suroviny a chutné jídlo je během chvilky hotové. Do základu patří cibule, rajče, papriky, koření a vejce. Každý si pak může do pokrmu přidat další ingredience, které má rád. Někdo si rád do leča přidá uzeninu, aby pokrm dostal lepší chuť a vůni, jiný další druhy zeleniny, jako je cuketa, česnek či fazole.

  • Na základní recept pro 4 osoby budeme potřebovat: 3 lžíce sádla, 1 větší cibuli, 1 stroužek česneku, 2 lžíce sladké papriky, 5 čerstvých paprik nakrájených na nudličky, 500 g oloupaných a nakrájených rajčat, 0,5 lžičky soli, pepř, 1 plechovku rajského protlaku (170 g), 500 g uzeniny a 3 vejce.
  • Oloupeme rajčata a společně s paprikou je pokrájíme.
  • V hrnci rozehřejeme sádlo a zpěníme drobně pokrájenou cibuli.
  • Na cibuli přidáme utřený česnek. Vmícháme sladkou papriku, aby byla cibule hezky obalená.
  • Přisypeme papriky, přikryjeme a dusíme 10–20 minut, do změknutí.
  • Přidáme pokrájenou uzeninu a rajčata, poté dusíme dalších 20 minut. (Pokud rajčata nepustí dostatek šťávy, přilijeme přiměřené množství vody.)
  • Až je vše měkké, přidáme vejce a mícháme, vejce se brzy srazí.
  • A závěrečný trik: Vše se krásně zahustí v tuto chvíli přidaným rajským protlakem

Jak si lečo uchovat na zimu

Pokud máte dostatek čerstvé zeleniny, ať už ze zahrádky nebo kupované, není nic lepšího, než si připravit lečo i na zimu. V zimě cena paprik i rajčat roste na rekordní ceny a jistě pak oceníte, když si budete moct sáhnout do svých zásob ve spíži. Zavařený polotovar je na přípravu velmi jednoduchý. 

  • Na základní dávku budete potřebovat: 500 g sádla, 1,5 kg cibule, 3 kg čerstvých paprik, 2 kg rajčat a 2 lžičky soli.
  • Cibuli oloupeme, nakrájíme a na sádle osmažíme do sklovata až mírně dorůžova. Přidáme omytou a pokrájenou papriku a podusíme 10–15 minut. Přidáme omytá a pokrájená rajčata, osolíme, ještě malou chvilku podusíme a odstavíme.

  • Do předem připravených omytých sklenic dáme ještě horkou směs, okraje sklenic otřeme a sklenice zavíčkujeme. Sterilujeme 15 minut při teplotě 85 °C.

  • Tip: Někteří čtenáři radí do zavařovaného leča nepoužívat cibuli a přidat ji až čerstvou při přípravě pokrmu, a to z toho důvodu, že cibule způsobuje kvašení a kvůli ní se může lečo dříve zkazit. Osobní špatnou zkušenost s tím nemáme, tudíž necháme na vás, zda si cibuli přidáte již do základu polotovaru nebo až při přípravě hotového pokrmu.

Lečo je připravené během chvilky

Dalším způsobem, jak si můžete uvařit lečo z letní zeleniny i v zimě, je si jednotlivé druhy plodové zeleniny zamrazit  v sáčcích nakrájené na kousky, a poté už jen vytáhnout z mrazničky a pustit se do jeho přípravy. Přejeme dobrou chuť!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky