Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Guacamole je pokrm z avokáda, který může sloužit jako pomazánka, dip nebo součást dalších jídel. Jeho příprava není vůbec složitá, navíc si na guacamole pochutnají všichni - od dětí přes sportovce až po vegany.

Pokud připravíte guacamole s ohledem na nejmenší (tedy bez pálivých papriček), může si na něm pochutnat celá rodina. Avokádo je považováno za superpotravinu, a tak guacamole řadíme mezi velmi zdravé, výživné a přesto výborné pokrmy.

Jak připravit guacamole

Příprava této svěží dobroty není vůbec náročná, jen počítejte s tím, že bude ještě chutnější až následující den - chutě surovin se během odležení dokonale prolnou. Na guacamole potřebujete: 2 zralá avokáda, 6 lžiček citrónové nebo limetkové šťávy, 2 menší rajčata, 3 červené cibule, 1 pálivou papričku, 1 hrst lístků koriandru, 2 stroužky česneku, 1/2 lžičky soli a 1 špetku mletého pepře.

  1. Zralá avokáda rozpulte, vyjměte z nich pecku, vnitřek vydlabejte lžící a poté je za pomoci vidličky rozmačkejte do jemné konzistence. Zakápněte je citrusovou šťávou, která zabrání nežádoucímu tmavnutí.
  2. Rajčata rozřízněte, vyjměte z nich dužinu (nebo vymáčkněte šťávu). Tuhou část rajčat nakrájejte na malé kousky a přidejte k rozmačkanému avokádu.
  3. Červenou cibuli oloupejte a nakrájejte zcela nadrobno, stejně jako pálivou papričku - z té ale napřed odstraňte semínka, která jsou její nejpálivější částí.
  4. Česnek utřete se solí, koriandr nakrájejte najemno a obojí přidejte do směsi.
  5. Připravované guacamole opepřete, případně i dosolte. Pokud jste k zabránění hnědnutí avokáda nepoužili všechnu šťávu z citrónu či limetky, přidejte ji nyní.
  6. Hotové guacamole nechte odpočinout v lednici nejlépe do druhého dne, aby se chutě jednotlivých surovin propojily.
  7. TIP: Pokud nemáte v oblibě koriandr, můžete ho nahradit hladkolistou petrželkou, chuť pokrmu bude ale opravdu jiná.

Guacamole lze podávat s tortillovými chipsy, ale také na opečeném pečivu (toustový chléb, bagetky) jako pomazánku. Pokud si nejste jistí postupem, určitě vám pomůže názorný videorecept, který vás jeho přípravou provede krok za krokem.

Komentáře