Na poctivý hospodský hovězí guláš už nemusíte do restaurace. Připravte si jej doma, s pořádnou dávkou cibule a česneku
Uvařte si s námi poctivý hovězí guláš z pohodlí domova. Základem pravého guláše je hovězí kližka, díky které je guláš šťavnatý a má nezaměnitelnou chuť.
Guláš je maďarského původu, ale u nás se těší velké oblibě. S typicky českými houskovými knedlíky tvoří lahodnou kombinaci. Zároveň má každý kuchař své tajné přísady, aby byl jeho guláš nejchutnější. Pojďte s námi odhalit tajemství poctivého hospodského guláše.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké suroviny patří do guláše
Poctivý guláš se neobejde bez tří základních surovin. Kližka, cibule a česnek. První pravidlo tedy je, kolik masa, tolik cibule. Ta dodá guláši správnou barvu a chuť. Zároveň nešetříme na hovězím mase a pokud máme možnost, bereme kližku, která je pro guláš jako stvořená.
Na 4 poctivé porce budeme potřebovat:
- 500 g hovězí kližky
- 500 g cibule
- 3 lžíce sádla
- 2 lžíce sladké mleté papriky
- 4 stroužky česneku
- 1 lžičku drceného kmínu
- 1 malý rajský protlak
Podle vlastní chuti přidáme sůl, pepř, lžíci majoránky, a na ozdobu nakrájenou syrovou cibuli.
Jak připravit pravý hospodský guláš
- Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. V hrnci rozehřejeme sádlo a cibuli na něm restujeme dohněda přibližně 15 minut.
- Cibuli zaprášíme paprikou, promícháme a přidáme co nejrychleji maso, aby paprika nezhořkla. Maso ze všech stran dobře opečeme.
- Když je maso opečené, osolíme a opepříme.
- Přidáme rajský protlak, který zalijeme cca 2 dl vody.
- Přidáme kmín, prolisovaný česnek a necháme dusit na mírném plameni.
- Guláš hlídáme a průběžně mícháme.
- Přibližně za 1 1/2 hodiny vyzkoušíme, zda je maso měkké, a pokud ano, přidáme majoránku a povaříme 10 minut.
- Guláš není třeba zahušťovat, o to se postará cibule. Pokud se vám však opravdu zdá řídký, můžete použít chlebovou strouhanku.
- Podáváme s nakrájenou cibulí a houskovým knedlíkem.
Celý recept můžete shlédnout také ve videu.
Poctivý guláš zabere čas, ale o to více vám pak bude chutnat. V našem receptáři se můžete inspirovat dalšími recepty na hovězí kližku. Dobrou chuť!
Komentáře