Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na poctivý hospodský hovězí guláš už nemusíte do restaurace. Připravte si jej doma, s pořádnou dávkou cibule a česneku
Zdroj: Toprecepty

Uvařte si s námi poctivý hovězí guláš z pohodlí domova. Základem pravého guláše je hovězí kližka, díky které je guláš šťavnatý a má nezaměnitelnou chuť.

Guláš je maďarského původu, ale u nás se těší velké oblibě. S typicky českými houskovými knedlíky tvoří lahodnou kombinaci. Zároveň má každý kuchař své tajné přísady, aby byl jeho guláš nejchutnější. Pojďte s námi odhalit tajemství poctivého hospodského guláše

Jaké suroviny patří do guláše

Poctivý guláš se neobejde bez tří základních surovin. Kližka, cibule a česnek. První pravidlo tedy je, kolik masa, tolik cibule. Ta dodá guláši správnou barvu a chuť. Zároveň nešetříme na hovězím mase a pokud máme možnost, bereme kližku, která je pro guláš jako stvořená. 

Na 4 poctivé porce budeme potřebovat:

  • 500 g hovězí kližky
  • 500 g cibule
  • 3 lžíce sádla
  • 2 lžíce sladké mleté papriky
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžičku drceného kmínu
  • 1 malý rajský protlak

Podle vlastní chuti přidáme sůl, pepř, lžíci majoránky, a na ozdobu nakrájenou syrovou cibuli. 

Jak připravit pravý hospodský guláš 

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. V hrnci rozehřejeme sádlo a cibuli na něm restujeme dohněda přibližně 15 minut. 
  2. Cibuli zaprášíme paprikou, promícháme a přidáme co nejrychleji maso, aby paprika nezhořkla. Maso ze všech stran dobře opečeme. 
  3. Když je maso opečené, osolíme a opepříme. 
  4. Přidáme rajský protlak, který zalijeme cca 2 dl vody. 
  5. Přidáme kmín, prolisovaný česnek a necháme dusit na mírném plameni. 
  6. Guláš hlídáme a průběžně mícháme.
  7. Přibližně za 1 1/2 hodiny vyzkoušíme, zda je maso měkké, a pokud ano, přidáme majoránku a povaříme 10 minut. 
  8. Guláš není třeba zahušťovat, o to se postará cibule. Pokud se vám však opravdu zdá řídký, můžete použít chlebovou strouhanku. 
  9. Podáváme s nakrájenou cibulí a houskovým knedlíkem

Celý recept můžete shlédnout také ve videu

Poctivý guláš zabere čas, ale o to více vám pak bude chutnat. V našem receptáři se můžete inspirovat dalšími recepty na hovězí kližku. Dobrou chuť! 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky