Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hranolky jsou milovanou přílohou. Především pak dětí, které k nim nepotřebují nic víc - jen sladký kečup. Jejich příprava v olejové fritéze vůbec není složitá. Stačí postupovat správně a opatrně kvůli rozpálenému oleji.

Hranolky lze připravit v troubě, horkovzdušné fritéze, ale také ve vyšším a širokém hrnci nebo v olejové fritéze. Nebudeme si nic nalhávat - hranolky smažené v rozpáleném oleji jsou chuťově bezkonkurenční. A my vám poradíme, jak je připravit.

Jak připravit hranolky ve fritéze

Připravte si spolu s námi hranolky v olejové fritéze, které budou krásně rovnoměrně opečené a dokonale křupavé. Spolu s oblíbeným dipem budou skvělou pochoutkou.

  1. Oloupejte potřebné množství brambor a následně je nakrájejte na úhledné hranolky. Ty ihned po nakrájení vhazujte do studené vody, aby nezhnědly a aby se z nich mohl vyplavit přebytečný škrob. Ve vodě je ponechte asi 30 minut.
  2. Hranolky poté několikrát propláchněte (vlivem škrobu by se k sobě přilepily), slijte a velmi důkladně osušte utěrkou. Jedině tak nebude olej příliš prskat.
  3. Řádně osušené hranolky předsmažte - opatrně je vložte do fritézy s rozpáleným olejem na teplotu 150 °C. S množstvím hranolků to nepřehánějte, aby příliš neklesla teplota oleje. Jakmile začnou být lehce zlatavé, vyjměte je.
  4. Hranolky můžete před předsmažením také blanšírovat, není tedy potřeba je osušit utěrkou, jen je propláchnuté a scezené vhodíte do horké vody, a to po dobu asi 25–30 vteřin. Škrob v nich se tímto dostane na povrch a díky tomu pak budou křupavé. Před předsmažením je pečlivě osušte utěrkou.
  5. Předpřipravené a vychladlé hranolky vložte do fritézy s rozpáleným olejem na 180 °C a smažte do zlatova. Jakmile budou hotové k vaší spokojenosti, vyjměte je z oleje a nechte okapat na papírových utěrkách, aby nebyly příliš mastné.
  6. Hotové hranolky vložte do větší mísy, přidejte sůl nebo oblíbenou kořenící směs na hranolky, a pořádně promíchejte, aby se v ní všechny obalily.
  7. Podávat je můžete samostatně pouze s omáčkou (například s tatarskou) nebo jako přílohu k masu, smaženému sýru či k oblíbenému hamburgeru.

Varný typ C je nejlepší volbou k přípravě hranolků. Díky vyššímu obsahu škrobu se dají usmažit krásně dokřupava. Připravte si kořeněné hranolky podle videoreceptu:

Další tipy a triky