Hranolky z fritézy: Poradíme, jak docílit krásně zlatavých a křupavých hranolků
Hranolky jsou milovanou přílohou. Především pak dětí, které k nim nepotřebují nic víc - jen sladký kečup. Jejich příprava v olejové fritéze vůbec není složitá. Stačí postupovat správně a opatrně kvůli rozpálenému oleji.
Hranolky lze připravit v troubě, horkovzdušné fritéze, ale také ve vyšším a širokém hrnci nebo v olejové fritéze. Nebudeme si nic nalhávat - hranolky smažené v rozpáleném oleji jsou chuťově bezkonkurenční. A my vám poradíme, jak je připravit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit hranolky ve fritéze
Připravte si spolu s námi hranolky v olejové fritéze, které budou krásně rovnoměrně opečené a dokonale křupavé. Spolu s oblíbeným dipem budou skvělou pochoutkou.
- Oloupejte potřebné množství brambor a následně je nakrájejte na úhledné hranolky. Ty ihned po nakrájení vhazujte do studené vody, aby nezhnědly a aby se z nich mohl vyplavit přebytečný škrob. Ve vodě je ponechte asi 30 minut.
- Hranolky poté několikrát propláchněte (vlivem škrobu by se k sobě přilepily), slijte a velmi důkladně osušte utěrkou. Jedině tak nebude olej příliš prskat.
- Řádně osušené hranolky předsmažte - opatrně je vložte do fritézy s rozpáleným olejem na teplotu 150 °C. S množstvím hranolků to nepřehánějte, aby příliš neklesla teplota oleje. Jakmile začnou být lehce zlatavé, vyjměte je.
- Hranolky můžete před předsmažením také blanšírovat, není tedy potřeba je osušit utěrkou, jen je propláchnuté a scezené vhodíte do horké vody, a to po dobu asi 25–30 vteřin. Škrob v nich se tímto dostane na povrch a díky tomu pak budou křupavé. Před předsmažením je pečlivě osušte utěrkou.
- Předpřipravené a vychladlé hranolky vložte do fritézy s rozpáleným olejem na 180 °C a smažte do zlatova. Jakmile budou hotové k vaší spokojenosti, vyjměte je z oleje a nechte okapat na papírových utěrkách, aby nebyly příliš mastné.
- Hotové hranolky vložte do větší mísy, přidejte sůl nebo oblíbenou kořenící směs na hranolky, a pořádně promíchejte, aby se v ní všechny obalily.
- Podávat je můžete samostatně pouze s omáčkou (například s tatarskou) nebo jako přílohu k masu, smaženému sýru či k oblíbenému hamburgeru.
Mohlo by vás zajímat
Varný typ C je nejlepší volbou k přípravě hranolků. Díky vyššímu obsahu škrobu se dají usmažit krásně dokřupava. Připravte si kořeněné hranolky podle videoreceptu:
Komentáře