Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Z jablek snadno připravíme kompot k přímé spotřebě. Postup známe od našich babiček, které nám tuto jednoduchou dobrotu rády chystaly. Využijeme přebytek jablek kdykoliv v průběhu roku. Jinak chutná kompot z letních plodů a jinak ze zimních jablíček.

Příprava kompotu by mohla inspirovat mladé maminky a začínající hospodyňky. Zvlášť pokud máte ovoce z vlastní zahrady a nemusíte je kupovat, získáte levně osvěžující dobrotu a také lahodný nápoj s vůní skořice a hřebíčku.

Jablečný kompot krásně osvěží

Budete potřebovat především jablka a také něco na dochucení. Množství jablek si zvolíte sami.

  1. Na základní dávku si připravte 1 kg jablek, 1 svitek celé skořice nebo špetku mleté, 3 celé hřebíčky, citrónovou šťávu z 1 citrónu a cukr podle chuti.
  2. Jablka omyjte, vykrojte jim jádřince a nakrájejte je na čtvrtky. Loupání není nutné.
  3. Dejte je do hrnce a přilijte tolik vody, aby jablka byla ponořená. Přidejte také ostatní suroviny (skořici, hřebíčky, citrónovou šťávu a cukr).
  4. Obsah hrnce přiveďte k varu a pak teplotu ztlumte. Vařte při mírné teplotě 10–15 minut. Jakmile jablka změknou, odstavte hrnec z plotýnky.
  5. Kompot podávejte vlažný nebo vychlazený. Šťávu, kterou takto získáte, popíjejte buď ještě teplou nebo po vychlazení - podle toho, jestli se chcete zahřát nebo naopak osvěžit
  6. Tip: Můžete přidat i jiné ovoce podle sezóny a možností. Výborně se hodí např. hrušky, angrešty, třešně i další druhy. Kromě čerstvého ovoce lze přidat i mražené.

Větší přebytky jablek můžete zavařit do sklenic nebo zpracovat na výtečné moučníky. I v zimě je možné jablka sušit, předejdete tím jejich kažení.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli