Jak připravit jablečný kompot? Ten od našich babiček chutnal moc dobře
Z jablek snadno připravíme kompot k přímé spotřebě. Postup známe od našich babiček, které nám tuto jednoduchou dobrotu rády chystaly. Využijeme přebytek jablek kdykoliv v průběhu roku. Jinak chutná kompot z letních plodů a jinak ze zimních jablíček.
Příprava kompotu by mohla inspirovat mladé maminky a začínající hospodyňky. Zvlášť pokud máte ovoce z vlastní zahrady a nemusíte je kupovat, získáte levně osvěžující dobrotu a také lahodný nápoj s vůní skořice a hřebíčku.
Jablečný kompot krásně osvěží
Budete potřebovat především jablka a také něco na dochucení. Množství jablek si zvolíte sami.
- Na základní dávku si připravte 1 kg jablek, 1 svitek celé skořice nebo špetku mleté, 3 celé hřebíčky, citrónovou šťávu z 1 citrónu a cukr podle chuti.
- Jablka omyjte, vykrojte jim jádřince a nakrájejte je na čtvrtky. Loupání není nutné.
- Dejte je do hrnce a přilijte tolik vody, aby jablka byla ponořená. Přidejte také ostatní suroviny (skořici, hřebíčky, citrónovou šťávu a cukr).
- Obsah hrnce přiveďte k varu a pak teplotu ztlumte. Vařte při mírné teplotě 10–15 minut. Jakmile jablka změknou, odstavte hrnec z plotýnky.
- Kompot podávejte vlažný nebo vychlazený. Šťávu, kterou takto získáte, popíjejte buď ještě teplou nebo po vychlazení - podle toho, jestli se chcete zahřát nebo naopak osvěžit.
- Tip: Můžete přidat i jiné ovoce podle sezóny a možností. Výborně se hodí např. hrušky, angrešty, třešně i další druhy. Kromě čerstvého ovoce lze přidat i mražené.
Větší přebytky jablek můžete zavařit do sklenic nebo zpracovat na výtečné moučníky. I v zimě je možné jablka sušit, předejdete tím jejich kažení.
Komentáře