Domácí kimči: Jak si připravit tuto korejskou specialitu krok za krokem
Korejské kimči, tradiční fermentovaná pochoutka plná pikantní chuti, je celosvětovým hitem mezi milovníky zdravého stravování. Kimči je bohaté na vitamíny, minerály a probiotika, která podporují zdraví střev a imunitní systém.
Kimči je tradiční korejské jídlo, které se skládá z fermentované zeleniny. Není jen chutné, ale také velmi zdravé – je bohaté na vitamíny A, B a C, vlákninu a probiotika. Díky těmto vlastnostem podporuje zdraví střev, zlepšuje trávení a může dokonce přispět k posílení imunitního systému.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit korejské kimči
Příprava kimči má své malé tajemství. Klíčem je správná fermentace. Pokud chcete, aby vaše kimči bylo více pikantní, nechte ho fermentovat déle.
- Pekingské zelí nakrájíme na proužky nebo čtverečky o velikosti 5x5 cm.
- Ve 2 l vody rozpustíme 30 g soli.
- Zelí nasypeme do nádoby o objemu minimálně 2,5 l, zalijeme osolenou vodou tak, aby bylo ponořené, zatížíme talířkem a necháme stát při pokojové teplotě.
- Po 12–36 hodinách zelí scedíme, nálev uchováme.
- K zelí přimícháme pokrájenou jarní cibulku, nastrouhaný zázvor, utřený nebo rozmačkaný česnek, chilli koření, cukr a zbývající sůl.
- Napěchujeme do vysterilizované sklenice a zalijeme nálevem ze zelí tak, aby bylo vše potopené.
- Zeleninu zatížíme a sklenici uzavřeme. Necháme fermentovat 4–6 dnů v místnosti, kde teplota nepřesáhne 20 °C.
- Po vykvašení uchováváme v lednici, kde vydrží i 3 měsíce, nebo sterilujeme.
Korejské kimči je lahodná a zdravá pochoutka, kterou si můžete snadno připravit doma. S tímto jednoduchým receptem zvládnete přípravu kimči bez problémů a obohatíte tak svůj jídelníček o jídlo plné chuti a prospěšných látek.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Špenátové lívance s jablky
Přidáno před 12 hodinami
Kuřecí prso s květákovo-mrkvovou kaší
Přidáno před 14 hodinami
Švestkový koláč z jogurtového těsta
Přidáno před 15 hodinami
Proužkovaná střecha
Přidáno před 16 hodinami
Hořčicové řízky z krkovice a můj bramborový salát
Přidáno před 18 hodinami
Koláč ze špaldové mouky s kompotovaným ovocem a mandlemi
Přidáno 19. 9. 2024 20:42
Přečtěte si Zobrazit více
Kimchi: Do vitaminy nabité korejské varianty kysaného zelí patří mrkev i ředkev a pikantní chuť dodá speciální pasta
Jak správně sterilizovat sklenice před zavařováním? Vysvětlíme postup krok za krokem
Jak na fermentování potravin? Prodlužme životnost oblíbené zelenině a připravme si tak dávku probiotik ve skleničce
Komentáře