Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční nádivka patří k tradičnímu pokrmu, který bývá součástí svátečního oběda na Velikonoční neděli, ale mnoho domácností nádivku peče kdykoliv během Velikonočních svátků. Do nádivky neodmyslitelně patří kopřivy a na množství rozhodně nešetříme.

Velikonoční nádivku si vychutnáme jen tak samotnou nakrájenou na kousky či plátky, a to teplou nebo studenou, ale i jako přílohu v rámci sváteční tabule. Nádivka voní kořením a masem. Podle tradice do ní přidáváme mladé kopřivy, které nejenže symbolizují příchod jara, ale jsou velmi zdravé a dodají celému pokrmu výtečnou chuť a vůni

Jak připravit kopřivy do nádivky

Do nádivky přidáváme pouze listy nebo celé vršky mladých kopřiv, které mají nejlepší chuť. Množství může být podle receptů různé, obvykle však přidáváme celou velkou hrst. Abychom se vyhnuli popálení od kopřiv, jednoduchým krokem si kopřivy připravíme ke zpracování:

  1. Natrhané kopřivy důkladně omyjte pod tekoucí vodou. Můžete použít nekovové síto. 
  2. Poté krátce spařte horkou vodou a ihned propláchněte studenou vodou, aby se zachovala krásná zelená barva kopřiv. 
  3. Nechte v sítu okapat a dále již můžete krájet do nádivky. 

Tip: Nemáte kopřivy? Chuťově velmi podobný je čerstvý listový špenát, který v nádivce kopřivy dobře nahradí

Tradiční velikonoční nádivku s kopřivami si snadno upečete podle našeho podrobného videonávodu, který vás postupem provede krok za krokem.

Veselé Velikonoce a vydařené pečení. 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli