Jak připravit kopřivy k jídlu. Rady a tipy pro jejich využití
Kopřivy patří mezi první jarní rostliny. Chuťově se podobají špenátu a využívají se do velikonočních nádivek, salátů a pomazánek nejen pro svěží chuť, ale i pro obsah vitamínů, které nám po zimě chybí.
Kopřivy bereme jako všudypřítomný plevel, který umí pořádně štípat. Mladé kopřivy mají ale přednosti, kterých je třeba využít, a to zvláště po zimě, kdy potřebujeme vitamíny, minerály a hlavně zdravou potravinu, která nahradí čerstvý špenát.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravíme kopřivy
Najdeme si místo, kde jsou rostliny čisté a svěží, nesbíráme je kolem silnic:
- Trháme horní část rostlin, plnou šťavnatých lístků nebo samotné listy. Až do května jsou kopřivy nejzdravější, pak jejich účinky klesají. Ruce si chráníme rukavicemi. Listy zpracujeme co nejdříve, aby se nezapařily.
- Natrhané mladé kopřivy důkladně opereme pod tekoucí vodou a posléze krátce spaříme ve vroucí vodě. Ihned je propláchneme v cedníku studenou vodou a necháme okapat nebo je opatrně osušíme.
- Lístky posekáme na malé kousky (po spaření už nežahají) a přidáme je do nádivky nebo do salátu, připravíme z nich jarní polévku, zdravý detoxikační čaj nebo pomazánku.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero rad na téma kopřivy: Jak je sbírat, používat a skladovat. Jak se chránit před jejich žahavostí
Jak udělat špenát z kopřiv? Na jemnou jarní přílohu k masu stačí jen pár ingrediencí, zahustí ji vejce a ochutí pár kostiček špeku
Jak uvařit krémovou pórkovou polévku? Bleskovou přípravou nadchne všechny gurmány
Komentáře