Jak připravit kukuřici k jídlu? Jednoduchý postup pro všechny, kdo milují kukuřičné klasy
Kukuřičné klasy jsou pochoutkou prodávanou v mnohých pouličních stáncích. Pokud jste je zkoušeli připravit doma a nedařilo se vám, nabízíme jednoduchý návod, jak tentokrát uspět.
Kukuřičné klasy koupíme v sezóně čerstvé nebo předvařené, mimo sezónu mražené. Správně je připravit, abychom si pochutnali jako při pouličním prodeji, to není nic složitého. Stačí dodržet jednoduchý postup.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit kukuřici k jídlu
Kukuřici je nutné předvařit. Zvládne to každý. Klasy je potřeba zbavit zelených listů i "vlásků" kolem klasu.
- Ve vodě vaříme syrové klasy asi 20–30 minut, předvařeným a mraženým (rozmraženým) bude stačit 5 minut. Vodu na vaření osolíme. Můžeme uvařit více klasů najednou a pak je zamrazit pro pozdější použití. Dobu výrazně zkrátí použití tlakového hrnce. Pozor ale musíme dát na převaření (zrna pak začnou být vodnatá).
- V páře vaříme klasy šetrněji a také lépe pohlídáme správný okamžik, kdy je kukuřice hotová. Pára má vyšší teplotu než voda a vaření v páře šetří množství vody, spotřebu energie i náš čas.
- Změklé horké klasy pokapeme máslem rozehřátým se solí, případně ještě s oblíbeným kořením.
- Klasy můžeme nechat změknout i v troubě. Zabalíme je, osolené a potřené máslem, do alobalu nebo papíru na pečení a pečeme ve středně vyhřáté troubě při 180 °C asi 3/4 hodiny. Tímto způsobem snadno upečeme větší množství klasů najednou.
- Velmi oblíbené jsou kukuřičné klasy připravené na grilu. Klasy nejprve předvaříme v páře nebo ve vodě, stačí asi 10 minut, koupené předvařené klasy použijeme rovnou. Za průběžného potírání máslem a otáčení je grilujeme. K ochucení lze kromě soli a koření využít i bylinky, třeba naťovou petržel nebo bazalku.
Jak nejraději připravujete kukuřici u vás doma? Budeme rádi za vaše rady a tipy, ocení je určitě také další čtenáři.
Komentáře