Jak připravit kuře na paprice. Oblíbená omáčka se podává s knedlíkem nebo těstovinami
Kuře na paprice se řadí mezi nejoblíbenější jídla naší tradiční kuchyně. Jedná se vlastně o smetanovou omáčku, ochucenou sladkou paprikou (kořením), s kousky kuřecího masa.
Dříve se používalo slepičí maso, dnes dáváme přednost kuřecímu. Kdo chce, může použít i jiné maso např. králičí nebo vepřové. Podle receptu Expres kuře na paprice použijeme kuřecí stehýnka, do kterých vetřeme sladkou papriku a sůl.
Jak uvařit kuře na paprice
Postup oblíbené omáčky zvládnou i začátečníci:
- Kuřecí stehna vložíme do většího hrnce, kde jsme už na oleji osmažili nadrobno nakrájenou cibuli.
- Přidáme sladkou papriku (koření), s tou nešetříme, protože dává omáčce tu správnou chuť. Nesmíme ji připálit, protože by zhořkla.
- Vše zalijeme vodou, aby maso bylo ponořené, ochutíme solí a pepřem (případně ještě masoxem a česnekem podle receptu na Expres kuře na paprice).
- Vaříme do změknutí masa na mírném ohni. Pak maso vyjmeme, obereme a vložíme až do hotové omáčky.
- Vývar zahustíme (hladkou moukou rozmíchanou ve vodě), případně ještě rozmixujeme ponorným mixérem dohladka a zjemníme sladkou smetanou.
- Do omáčky vložíme maso a máme hotovo. Můžeme podávat s knedlíkem nebo s jinou přílohou.
Kuře na paprice z tlakového hrnce
Na omáčku podle našeho video-receptu potřebujete půlku kuřete, 1 cibuli, 1 kelímek zakysané smetany, hladkou mouku, 2 lžíce oleje, sladkou papriku (koření), sůl a mletý pepř.
- Nejprve nadrobno nakrájenou cibulku osmahneme na oleji v tlakovém hrnci.
- Poté zaprášíme paprikou, promícháme, přidáme osolené kuře a zalijeme horkou vodou. Maso musí být ponořené.
- V tlakovém hrnci vaříme 45 minut.
- Jakmile hrnec otevřeme, vytáhneme maso a do hrnku odebereme trochu šťávy na zahuštění. Šťávu necháme prochladnout. Maso obereme z kostí a nakrájíme na kousky. Do vychladnuté odebrané šťávy přidáme smetanu (stačí i mléko) a lžíci hladké mouky, poté dohladka promícháme.
- Za stálého míchání vlijeme obsah hrnku do ostatní šťávy v hrnci a omáčku ještě 20 minut zvolna povaříme. Krátce před koncem do omáčky vrátíme maso a společně ještě provaříme.
- Podáváme obvykle s knedlíkem nebo těstovinami. Jako přílohu ale můžete použít i noky nebo rýži.
A pokud vás zajímá, jak uvařit skvělou svíčkovou omáčku, podívejte se do dalšího článku.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Čím zahustit polévky a omáčky? Jíška je klasika, ale co třeba vyzkoušet červenou čočku, pohanku nebo hrašku
Na rychlé oloupání cibule pomáhají různé vychytávky. Vyberte si tu, která vám nejlépe vyhovuje
Jak nakrájet knedlíky, aby vypadaly co nejlépe? Můžeme použít kráječ i pevnou nit
Komentáře