Jak připravit kysané zelí ke kachně či huse? Nezapomeňte na sádlo a zlatavou cibulku
Jak připravit delikátní kysané zelí? Receptů na to nejlepší zelí je mnoho a každá rodina má svůj vlastní. Provedeme vás jeho jednoduchou přípravou. Následující postup lze aplikovat jak u zelí bílého, tak i červeného.
Ke svatomartinským oslavám neodmyslitelně patří husa se zelím. Kyselost zelí pomáhá k lepšímu trávení tučného masa, proto je zelí skvělou přílohou ke kachně, huse a jinému masu s vyšším obsahem tuku. Pokud klasické zelí z jakéhokoliv důvodu nemůžete jíst, jistě vám přijdou vhod jiné alternativy.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit kysané zelí ke kachně či huse
Příprava je totožná pro zelí červené i bílé. To červené je chuťově jemnější a příjemně nasládlé.
- Zelí vložte do cedníku, abyste ho zbavili přebytečné šťávy. Pokud je moc kyselé, propláchněte ho.
- Mezitím si na rozehřátém sádle orestujte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova.
- Zelí vložte do hrnce k cibuli, přidejte sůl a kmín, zalijte vodou tak, aby bylo ponořené a vařte při mírné teplotě do změknutí, tedy přibližně 20 minut.
- Je potřeba průběžně ochutnávat a hlídat, kdyby bylo nutné zelí ještě např. podlít.
- Ještě je zelí potřeba zahustit. Jednou z možností je použití jíšky. Pokud nechcete zahušťovat moukou, přidejte k zelí nastrouhanou syrovou či vařenou bramboru. Škrob z brambory ho krásně zahustí.
- Nakonec zelí dochuťte podle svých zvyklostí – cukrem, solí a případně i octem.
- TIP: Do zelí dejte barevně shodnou cibuli – bílá v červeném zelí nevypadá úplně nejlépe a ani naopak to není žádná hitparáda.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Cibule v naší kuchyni - snadno dostupná léčivá síla z přírody. V těchto receptech nesmí chybět!
12 variant přílohového zelí: Jak na nejlepší cuketové i pórkové a k čemu se hodí patizonové
Kuře à la husa: Stačí přidat dost kmínu a použít trik s chlebovou patkou, pak téměř nepoznáte rozdíl
Komentáře