Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit kysané zelí ke kachně či huse? Nezapomeňte na sádlo a zlatavou cibulku
Zdroj: Pixabay, Shy_Photographer

Jak připravit delikátní kysané zelí? Receptů na to nejlepší zelí je mnoho a každá rodina má svůj vlastní. Provedeme vás jeho jednoduchou přípravou. Následující postup lze aplikovat jak u zelí bílého, tak i červeného.

Ke svatomartinským oslavám neodmyslitelně patří husa se zelím. Kyselost zelí pomáhá k lepšímu trávení tučného masa, proto je zelí skvělou přílohou ke kachně, huse a jinému masu s vyšším obsahem tuku. Pokud klasické zelí z jakéhokoliv důvodu nemůžete jíst, jistě vám přijdou vhod jiné alternativy.

Jak připravit kysané zelí ke kachně či huse

Příprava je totožná pro zelí červené i bílé. To červené je chuťově jemnější a příjemně nasládlé.

  • Zelí vložte do cedníku, abyste ho zbavili přebytečné šťávy. Pokud je moc kyselé, propláchněte ho.
  • Mezitím si na rozehřátém sádle orestujte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova.
  • Zelí vložte do hrnce k cibuli, přidejte sůl a kmín, zalijte vodou tak, aby bylo ponořené a vařte při mírné teplotě do změknutí, tedy přibližně 20 minut.
  • Je potřeba průběžně ochutnávat a hlídat, kdyby bylo nutné zelí ještě např. podlít.
  • Ještě je zelí potřeba zahustit. Jednou z možností je použití jíšky. Pokud nechcete zahušťovat moukou, přidejte k zelí nastrouhanou syrovou či vařenou bramboru. Škrob z brambory ho krásně zahustí.
  • Nakonec zelí dochuťte podle svých zvyklostí – cukrem, solí a případně i octem.
  • TIP: Do zelí dejte barevně shodnou cibuli – bílá v červeném zelí nevypadá úplně nejlépe a ani naopak to není žádná hitparáda.
Pečená husa či kachna se kromě zelí nejčastěji podává s houskovými, karlovarskými nebo bramborovými knedlíky. Skvělou přílohou jsou také lokše. Přípravou kachny se zelím a knedlíkem vás provede následující videorecept. Dobrou chuť.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky