Jak připravit lívance bez mléka? Přinášíme několik tipů, jak mléko snadno nahradit
Lívance a palačinky se řadí k nejoblíbenějším sladkým jídlům, protože jsou rychle hotové a můžete je servírovat nasladko i naslano. Pokud vám došlo mléko, nezoufejte - přinášíme vám hned několik tipů na lívance bez mléka.
Do základního těsta na lívance patří mouka, mléko, cukr a kypřidlo, aby lívance pěkně vyskočily. Existuje ale velké množství receptů, ve kterých některé z těchto surovin nenajdete. My vám přinášíme ty, ve kterých není mléko.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit lívance bez mléka
Mokrou přísadu v těstě může zastat hned několik ingrediencí:
- Ve většině receptů na lívance bez mléka najdete jogurt. Zpravidla se jedná o jogurt bílý, nebojte se ale sáhnout i po ochuceném jogurtu.
- Další častou surovinou, která nahrazuje klasické mléko, je mléko acidofilní, kefír či podmáslí. Stejně tak lze použít například mléko sójové.
- Pokud do těsta přidáte tvaroh, budou lívance hutnější. V tomto případě volte tvaroh řidší, nejlépe ten z vaničky.
- Stejnou funkci jako mléko zastane v těstě na lívance smetana. Nemusíte přidat pouze obyčejnou, ale například i zakysanou nebo smetanu kokosovou.
- Další kombinací, která se v receptech často objevuje a zastává funkci mokré přísady, je rozmačkaný banán a vejce.
- Lívance nemusí být pouze sladké - udělejte je klasicky z mouky, vejce a kypřidla, ale místo mléka použijete světlé pivo.
- Slané lívance lze dokonce vytvořit i ze zbylé bramborové kaše. Chuť jim dodá osmažená, na kousky nakrájená slanina.
- Mléko v těstě na lívance můžete nahradit vodou - tu můžete přidat jak do sladkých, tak i slaných receptů na lívance.
- Poslední lívance bez mléka v našem výčtu také připravíte ze zbytků z oběda, tentokrát z tenkých polévkových nudlí.
Kefír je kvašený mléčný nápoj, který má blahodárné účinky na naše zdraví. Chutná jen tak samotný, použít ho ale můžete i při sladkém pečení. Nadýchané kefírové lívance snadno připravíte podle následujícího receptu. Držíme pěsti, ať se povedou.
Komentáře