Sladké nákypy podáváme jako dezert nebo hlavní chod. V české kuchyni jsou oblíbené
Česká kuchyně má jedno specifikum, a to jsou sladká jídla podávaná jako hlavní chod. Patří sem různé vdolky, plněné buchty, kaše, těstoviny nasladko a také žemlovky i nákypy.
Sladké nákypy jsou pečené dezerty, ve kterých nadýchanost a vzdušnost způsobí dobře ušlehaný sníh z bílků. Pečeme různé obilninové nákypy z rýže, jahel, krupice, ovesných vloček a pohanky. Můžeme ale využít i drobné těstoviny jako např. kuskus nebo tarhoňu. I známá žemlovka se připravuje podobně.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak se dělá nákyp
- Ze základní suroviny uvaříme se špetkou soli kaši podle návodu. Většinou použijeme mléko nebo mléko s trochou vody.
- Necháme částečně zchladnout.
- Kaši smícháme se žloutky, ochutíme. Obvyklou chutí bývá vanilka, citronová kůra nebo skořice.
- Lehce vmícháme sníh z bílků.
- Zapékací nádobu vymažeme máslem.
- Na dno obvykle nalijeme polovinu kaše, poklademe ovocem a zalijeme zbytkem kaše. Ovoce používáme kompotované, čerstvé nebo mražené. Vhodné je i bobulové ovoce a nejpoužívanější jsou strouhaná jablka.
- Povrch můžeme poklást plátečky másla.
- Zapečeme v troubě nebo remosce při 180 °C do zčervenání povrchu.
Nákyp skvěle chutná teplý, vlažný i studený. Pro velké mlsouny nebo při sváteční příležitosti doplníme zmrzlinou nebo vanilkovým krémem.
Začátečníkům s postupem napoví videorecept na rýžový nákyp.
Komentáře