Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit nové brambory? Vyzkoušejte oblíbené a jednoduché recepty pro začátek léta
Zdroj: Top recepty

Na nové brambory se každý rok těšíme. Stačí je očistit pod tekoucí vodou, buď jen rukou nebo kartáčkem, ani loupat je nemusíme. Příprava je snadná a rychlá. Chystáme je podle jednoduchých receptů, výborně chutnají vařené i pečené.

Možná ještě máte brambory od podzimu, v dobrém sklepě některé odrůdy vydrží dlouho a do některých jídel se více hodí než nové. Pokud budete vařit např. bramborové knedlíky nebo bramborovou kaši, použijte ještě loňské brambory. Ale když chystáte brambory jako přílohu nebo pečené v troubě, budou ty nové určitě skvělou volbou. Můžete je použít i do polévky, ale pamatujte, že jim stačí kratší čas na změknutí.

Jednoduchá jídla z nových brambor

Chuť nových brambor nejlépe vynikne v jednoduchých jídlech. Můžete je uvařit (třeba i se slupkou) v páře nebo ve vodě a podávat s mlékem či kefírem, omastit máslem a posypat jemně nakrájenou pažitkou i petrželkou. Brambory chutnají s osmaženou cibulkou, ale lze k nim podávat cokoliv dalšího, co máte rádi. Hodí se i do letních bramborových salátů. A co teprve nové brambory se smaženým květákem v trojobalu a hlávkovým salátem, tento výborný letní oběd si určitě nenechte ujít.

Pečené brambory na různé způsoby

Nové brambory jsou velmi vhodné na pečení. Péct je můžete u táboráku v popelu nebo doma v troubě - buď nasucho nebo omaštěné a osolené, s bylinkami a česnekem. Brambory je možné doplnit zeleninou nebo houbami (žampiony, hlíva, lesní houby). Při podávání brambory ještě vylepšete vařenými nebo smaženými vajíčky, ochuceným tvarohem nebo jogurtem a čerstvou zeleninou. Ozdobit je můžete např. lístky čerstvé bazalky. Nové brambory se dají dokonce grilovat.

Jednoduchý letní oběd

Protože nové brambory patří k létu, máme pro vás ještě jeden letní recept. Omyté nové brambory nejprve uvařte téměř do změknutí. Pak je opečte, aby získaly zlatavou barvu. Přidejte bylinky (tymián, oregano, libeček) a trochu mleté papriky. Po chvilce servírujte s vařenými vejci, nakrájeným Hermelínem a strouhaným sýrem (Gouda nebo Eidam). Názorný postup vám ukáže následující video:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky