Jak připravit panenku? Poradíme vám tipy, jak dosáhnout šťavnaté a zároveň křupavé vepřové panenky
Vepřová panenka svou chutí uspokojí i velké gurmány. Jak ji ale co nejlépe připravit? Poradíme vám, jak na to, aby byl úspěch zaručen.
Panenka neboli panenská svíčková je jedním z nejkvalitnějších a nejšťavnatějších vepřových mas. Mezi gurmány je často vyhledávaná hlavně kvůli své delikátní chuti a jemné struktuře masa.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit panenku
S panenkou se zachází jako s minutkovým masem, kterému sluší rychlá úprava do růžova, protože jen tak zůstane příjemně jemná a plná šťávy.
- Nejdříve si maso očistíme a zbavíme blanek. Při pečení by se totiž akorát smrskly a zkroutily.
- Rozpálíme troubu na 220 °C.
- Panenku osolíme a jemně potřeme na povrchu olejem. Klidně můžeme přidat i koření.
- Kuchyňským provázkem panenku omotáme a maso tak stáhneme. Slabé konce masa stáhneme zpět pod maso.
- Položíme na plech a vložíme do trouby. Pro 500 g masa stačí 30–35 minut pečení. Správně upečené maso při dloubnutí prstem ve středu pruží jako guma.
- Po upečení necháme 5 minut odpočinout na lince. Poté krájíme na plátky.
- Doporučujeme přidat omáčku, protože výpeku bude jen málo.
Vyzkoušejte náš recept na panenku zabalenou ve slanině. Slanina dodá masu nejen chuť, ale i šťavnatost.
Komentáře