Jak připravit pažitku k rychlení? Trsy včas vyryjeme a necháme přejít mrazem
Pažitka nám poskytuje chutnou nať od časného jara až do podzimu. Nejchutnější je na jaře a na podzim, ale během léta je tak trochu na "vedlejší koleji". Pokud máme na zahradě více trsů pažitky, je celkem jednoduché některé z nich připravit na zimní rychlení za oknem na parapetu.
Během pěstitelské sezóny máme čerstvé zeleniny i natí dostatek, často až nadbytek. Během zimy to je ale slabší a vše nám je vzácnější. Co se týče pažitky, tak rychlená se dá běžně koupit, ale pokud ji pěstujeme na zahradě, proč nezkusit vlastní rychlení.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak pažitku nachystat k rychlení
Pokud s rychlením teprve začínáte, první rok vyzkoušejte jen několik trsů. Postupujte takto:
- Koncem léta již nať pažitky, kterou plánujete v zimě rychlit, zbytečně neseřezávejte, aby se rostlina nevyčerpávala opakovaným dorůstáním.
- Během října až listopadu, tzn. před příchodem mrazů, vyryjte několik pěkných trsů. Pokud dojde k poškození okrajových cibulek, oddělte je.
- Trsy můžete rovnou opatrně rozdělit do květináčů a podle potřeby doplnit zeminou, ale vzhledem k tomu, že květináče snadno nepříznivé počasí poškodí a pak praskají, je výhodnější do nich dát pažitku až těsně před rychlením. Zatím ji nechte volně položenou na záhonech nebo ji uložte do fóliovníku či skleníku -bude pak snáze dostupná. Podstatné je, aby rostliny oschly a přemrzly.
- Teplotě pod bodem mrazu by měly být rostliny vystavené nejméně na 2–3 dny. Poté jim dopřejte alespoň měsíc klidu a pak postupně začněte s rychlením.
- V zimě můžete další pažitku vyjmout i přímo ze záhonů, ale podmínkou je příznivé počasí a rozmrzlá půda.
Jak rychlit pažitku
Máme pro vás několik tipů:
- Trsy rychlete postupně od začátku zimy až do jara, aby dorůstání natí pokrylo delší časové období.
- Pro dobré nastartování růstu nejprve květináče s pažitkou vložte do vodní lázně o teplotě 30 °C.
- Poté rostliny umístěte na světlé a teplé místo (okenní parapet), vhodné je rozptýlené světlo (ne prudké slunce) a teplota 15–22 °C.
- Asi za 3–4 týdny nať doroste do výšky přibližně 10 cm a tehdy je ideální začít ji seřezávat.
- Použité trsy na jaře znovu vysaďte do záhonu.
Antonín Dolejší, Zelenina na zahrádce
Jan Prášil, Zahrádkář 2014
Komentáře