Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pažitka nám poskytuje chutnou nať od časného jara až do podzimu. Nejchutnější je na jaře a na podzim, ale během léta je tak trochu na "vedlejší koleji". Pokud máme na zahradě více trsů pažitky, je celkem jednoduché některé z nich připravit na zimní rychlení za oknem na parapetu.

Během pěstitelské sezóny máme čerstvé zeleniny i natí dostatek, často až nadbytek. Během zimy to je ale slabší a vše nám je vzácnější. Co se týče pažitky, tak rychlená se dá běžně koupit, ale pokud ji pěstujeme na zahradě, proč nezkusit vlastní rychlení.

Jak pažitku nachystat k rychlení

Pokud s rychlením teprve začínáte, první rok vyzkoušejte jen několik trsů. Postupujte takto:

  • Koncem léta již nať pažitky, kterou plánujete v zimě rychlit, zbytečně neseřezávejte, aby se rostlina nevyčerpávala opakovaným dorůstáním.
  • Během října až listopadu, tzn. před příchodem mrazů, vyryjte několik pěkných trsů. Pokud dojde k poškození okrajových cibulek, oddělte je.
  • Trsy můžete rovnou opatrně rozdělit do květináčů a podle potřeby doplnit zeminou, ale vzhledem k tomu, že květináče snadno nepříznivé počasí poškodí a  pak praskají, je výhodnější do nich dát pažitku až těsně před rychlením. Zatím ji nechte volně položenou na záhonech nebo ji uložte do fóliovníku či skleníku -bude pak snáze dostupná. Podstatné je, aby rostliny oschly a přemrzly.
  • Teplotě pod bodem mrazu by měly být rostliny vystavené nejméně na 2–3 dny. Poté jim dopřejte alespoň měsíc klidu a pak postupně začněte s rychlením.
  • V zimě můžete další pažitku vyjmout i přímo ze záhonů, ale podmínkou je příznivé počasí a rozmrzlá půda

Jak rychlit pažitku

Máme pro vás několik tipů:

  • Trsy rychlete postupně od začátku zimy až do jara, aby dorůstání natí pokrylo delší časové období.
  • Pro dobré nastartování růstu nejprve květináče s pažitkou vložte do vodní lázně o teplotě 30 °C.
  • Poté rostliny umístěte na světlé a teplé místo (okenní parapet), vhodné je rozptýlené světlo (ne prudké slunce) a teplota 15–22 °C.
  • Asi za 3–4 týdny nať doroste do výšky přibližně 10 cm a tehdy je ideální začít ji seřezávat.
  • Použité trsy na jaře znovu vysaďte do záhonu.
Pažitka výtečně obohatí náš jídelníček, skvěle se hodí především do pomazánek a polévek, ale zdobit jí můžete mnoho dalších jídel. Pro inspiraci se podívejte na následující video.
Zdroj informací:

Antonín Dolejší, Zelenina na zahrádce

Jan Prášil, Zahrádkář 2014

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky